NEW YORK - De orkaan Irene is voor de kust van de Amerikaanse staat North Carolina afgezwakt naar een storm in categorie 1. Desondanks zeggen weervoorspellers dat de situatie 'extreem gevaarlijk' blijft.

In New York zijn zeker 90 opvangcentra geopend voor mensen die hun huis tijdelijk moeten verlaten wegens de orkaan Irene.

Dat heeft burgemeester Michael Bloomberg van New York laten weten, aldus The New York Times zaterdag.

De autoriteiten in New York hebben circa 370.000 bewoners van laaggelegen gebieden in New York gelast te evacueren. Aanvankelijk repten de autoriteiten van de evacuatie van circa 250.000 mensen.

De potentieel verwoestende storm kwam zaterdagochtend aan bij de kust van de staat North Carolina. Naar verwachting raast hij vervolgens in de richting van de staten Maryland en Virginia en verder naar het noorden. Ook de stad New York kan worden getroffen.

Op last van Bloomberg zijn verpleeghuizen en ziekenhuizen vrijdag begonnen met het evacueren van bewoners en patiënten. Bouwwerkzaamheden in de stad liggen tot maandagmorgen vroeg (plaatselijke tijd) stil. Inspecteurs van het stadsbestuur controleren dit weekeinde of dat verbod niet wordt overtreden.

Luchthavens

De drie belangrijkste vliegvelden van New York gaan zaterdag vanaf 12.00 uur (18.00 uur Nederlandse tijd) dicht voor inkomende vluchten wegens de komst van de orkaan Irene.

De vliegvelden John F. Kennedy International Airport en LaGuardia Airport in New York en Newark Liberty International Airport blijven wel open voor vertrekkende vluchten. Dat hebben de luchtvaartautoriteiten in de Verenigde Staten vrijdagavond laat (lokale tijd) gemeld.

Het openbaar vervoer in en om de stad New York komt vanaf het middaguur ook stil te liggen. Spoorwegmaatschappij Amtrak heeft aangekondigd dat treindiensten worden geschrapt op het traject dat Washington en New York verbindt met Boston.

Theaters in New York hebben besloten hun deuren gesloten te houden totdat het noodweer over de stad is getrokken. De bruggen in de miljoenenstad worden afgesloten zodra de storm een kracht bereikt van 96 kilometer per uur.

KLM

KLM heeft dit weekeinde vijf vluchten naar de VS geannuleerd wegens de orkaan Irene. Het gaat zaterdag om een vlucht naar Washington en twee vluchten naar New York en twee vluchten naar New York op zondag. Dat liet een woordvoerster zaterdagochtend weten.

Irene bereikt naar verwachting zaterdag het oosten van de Verenigde Staten en dat heeft de nodige gevolgen voor het vliegverkeer. Zo gaan de drie belangrijkste vliegvelden van New York zaterdag vanaf 12.00 uur (18.00 uur Nederlandse tijd) dicht voor inkomende vluchten.

Passagiers die met KLM van, naar of via plaatsen als New York, Washington en Baltimore vliegen, kunnen hun vlucht kosteloos omboeken. Volgens de zegsvrouw heeft dat vooralsnog niet tot meer omboekingen dan normaal geleid.

VS in afwachting van orkaan Irene