CAÏRO - De Libische Nationale Overgangsraad (NTC) heeft geen concrete informatie over de verblijfplaats van de verdreven leider Muammar Kaddafi of zijn zonen.

Dat heeft NTC-voorzitter Mustafa Abdel Jalil zaterdag gezegd tijdens een persconferentie.

Het Egyptische staatspersbureau MENA meldde in de nacht van vrijdag op zaterdag dat troepen van de nieuwe machthebbers in Libië vrijdagochtend zagen hoe een konvooi van zes Mercedessen met pantserbekleding zich richting de grens met Algerije begaf.

Ze slaagden er niet in de voertuigen te laten stoppen of te achtervolgen. Het konvooi zou bescherming hebben genoten van een militie van woestijnnomaden, die loyaal zou zijn aan Kaddafi. Het is echter onduidelijk of Kaddafi of zijn zonen zich in de voertuigen bevonden.

Ontkenning

Algiers heeft later ontkend dat enig konvooi gepantserde voertuigen het land is binnengekomen.

MENA citeerde een bron binnen de Militaire Raad in de Libische stad Ghadames, die nabij de grens met Algerije ligt. De raad vormt het gezag in de regio.

Sirte

Volgens andere geruchten zou Kaddafi zich schuilhouden in zijn thuisbasis Sirte, circa 360 kilometer ten oosten van Tripoli. Sirte is nog altijd in handen van troepen die loyaal zijn aan de verdreven Libische leider.

Strijders van het nieuwe bewind bereiden een aanval op de stad voor, maar er wordt ook onderhandeld met stammenleiders over een vrijwillige overgave.

Beloning

Libische zakenlui hebben een beloning van 1,2 miljoen euro op het hoofd van Kaddafi gezet. Ook zou de garantie zijn afgegeven door de nieuwe machthebbers, dat degene die Kaddafi vermoordt of arresteert, niet wordt vervolgd.

Ook Kaddafi zelf en zijn getrouwen zullen een eerlijk proces krijgen, aldus de NTC-voorzitter.

De NTC overweegt om politieagenten uit andere Arabische of moslimlanden uit te nodigen om de veiligheid te garanderen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten