TRIPOLI - Patiënten van een ziekenhuis in Tripoli hebben een gruwelijke prijs betaald voor de strijd tussen aanhangers van de verdreven dictator Muammar Kaddafi en de rebellen, die deze week de macht overnamen.

Een verslaggever van de Britse omroep BBC trof vrijdag meer dan 200 stoffelijke overschotten aan van mannen, vrouwen en kinderen aan in de zalen en gangen van het hospitaal in de wijk Abu Salim.

De artsen en verplegers sloegen dagen eerder op de vlucht toen de strijd losbarstte in straten rond het ziekenhuis. Het Rode Kruis trof vrijdag nog 17 overlevenden aan. Zij zijn inmiddels overgebracht naar andere klinieken.

De BBC interviewde de vader van een 10-jarige jongen, die een week in het snikhete ziekenhuis had gelegen met een rugwond, terwijl om hem heen vele mensen stierven. Het kind overleefde het drama. De stank in het ziekenhuis was volgens de BBC verschrikkelijk.

Het ziekenhuis zou op zaterdag 20 augustus zijn bezet door sluipschutters van Kaddafi. Donderdag slaagden de opstandelingen er pas in het medische complex te veroveren.

Gemarteld

Omwonenden stellen dat strijders van Kaddafi patiënten van het ziekenhuis hebben gemarteld en doodgeschoten. Volgens de BBC is het onduidelijk of zulke geweldsincidenten zich hebben voorgedaan in het hospitaal.

Een verslaggever constateerde dat een aantal lijken gehuld was in gevechtskleding. Er zouden Afrikaanse huurlingen zijn onder de doden. Kaddafi betaalde veel huurlingen om te vechten tegen de rebellen in Libië.

Nader onderzoek moet uitwijzen of er is gemarteld en gemoord in het ziekenhuis.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten