NEW YORK - Burgemeester Michael Bloomberg heeft de eerste evacuatie gelast van bewoners van laaggelegen delen van New York.

Zij moeten zaterdag om 17.00 uur (23.00 uur Nederlandse tijd) hun woning verlaten. Bloomberg heeft daartoe besloten wegens de nadering van de orkaan Irene.

Eerder had Bloomberg al volgens The New York Times laten weten dat er evacuatieplannen klaarliggen voor laaggelegen gebieden als Coney Island in de wijk Brooklyn, Battery Park City in Manhattan en delen van Staten Island en Rockaways in de wijk Queens. In die delen van de stad wonnen ongeveer 250.000 mensen.

''Wij hebben nooit eerder tot een verplichte evacuatie besloten en wij zouden dat nu niet doen, als wij niet zouden denken dat deze storm in potentie zeer ernstig is'', zei Bloomberg.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in en om de stad New York wordt zaterdag vanaf 12.00 uur (18.00 uur Nederlandse tijd) stilgelegd wegens de komst van de orkaan Irene.

Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York bekendgemaakt.

De bruggen in de stad zullen worden afgesloten, zodra de storm een kracht bereikt van 96 kilometer per uur.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama keert vrijdagavond al van vakantie terug. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Hij heeft daartoe besloten wegens de komst van de orkaan Irene. Obama zou tot zaterdag op het eiland Martha's Vineyard ten oosten van de staat Massachusetts blijven.

''Naar het idee van de president is het verstandig nog vanavond in het Witte Huis te zijn'', zei de woordvoerder van het Witte Huis. De president heeft tijdens zijn vakantie voortdurend met zijn medewerkers over de orkaan overlegd.

Er is hem veel aan gelegen te laten blijken dat hij heeft geleerd van de fouten die zijn voorganger, George Bush, in 2005 maakte. Bush kreeg veel kritiek op zijn slappe optreden, nadat de orkaan Katrina grote verwoestingen had aangericht in de stad New Orleans.

VS in afwachting van orkaan Irene