AMMAN/NICOSIA - Ondanks de aanhoudende repressie is vrijdag opnieuw in Syrië geprotesteerd tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Op de laatste vrijdag van de vastenmaand ramadan zijn volgens getuigen en activisten drie doden gevallen, toen weer op betogers werd geschoten.

In de oostelijke stad Deir-al-Zor zijn volgens een getuige twee mensen omgekomen, in Nawa in het zuidwesten kwam één betoger om.

De vrijdag is door activisten op internet Dag van Geduld en Volharding gedoopt. Sinds half maart zijn er grote betogingen tegen het bewind.

Activisten stelden dat er vrijdag grote demonstraties zijn geweest in delen van de industriestad Homs, bijna 140 kilometer ten noorden van de hoofdstad Damascus. Voorts is geschoten op betogers in buitenwijken en voorsteden van de hoofdstad, onder meer in Douma en Qantana.

In de nacht van donderdag op vrijdag had het veiligheidsapparaat volgens activisten al acht mensen gedood, van wie zeven bij protesten in Hama, 180 kilometer ten noorden van Damascus.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten