DEN HAAG - Premier Mark Rutte neemt donderdag in Parijs deel aan een internationale bijeenkomst van regeringsleiders over de situatie in Libië.

Rutte zei dat hij net als iedereen zeer onder de indruk is van de beelden uit de Libische hoofdstad Tripoli en andere delen van het land. Veiligheid voor alle Libiërs is volgens hem nu het belangrijkste.

Het is ook van belang om vanuit het westen te helpen bij de opbouw van een zo goed mogelijk functionerend en democratisch bestel in Libië, aldus de premier.

Hij noemde als voorbeeld vrije verkiezingen, een goed functionerende rechtsstaat en het op gang brengen van de Libische economie, zodat mensen weer hun eigen geld kunnen verdienen.

De Nationale Overgangsraad in Libië zal daarbij volgens Rutte een belangrijke rol spelen. ''Voor deze overgangsfase is de Overgangsraad wat ons betreft de enige vertegenwoordiger van het volk en de staat Libië'', stelde hij.

Bijdrage

In Libië mag volgens Rutte geen politiek vacuüm ontstaan. ''We laten de Libiërs niet aan hun lot over'', beloofde hij. Nederland heeft volgens de minister-president een belangrijke bijdrage geleverd in de afgelopen tijd. ''We zullen ook graag in de volgende fase een behoorlijke bijdrage leveren'', stelde hij.

Wat dat concreet betekent, kon hij nog niet aangeven. Daarover zijn gesprekken gaande binnen de Europese Unie en de NAVO. ''Het is de intentie van het kabinet om ons zeer solidair te blijven verklaren met Libië, omdat wat daar gebeurd is van zeer groot belang is en het ook van groot belang is voor stabiliteit in de regio dat dat tot een goed einde wordt gebracht'', zei Rutte.

Hij sluit niets uit. Maar het ligt nu niet voor de hand om Nederlandse militairen naar Libië te sturen. Het zal er eerder om gaan het land met hulpverlening en advisering terzijde te staan.