TRIPOLI - Britse gevechtsvliegtuigen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag met precisiebombardementen een grote bunker van Muammar Kaddafi in de stad Sirte bestookt.

Dat heeft het Britse ministerie van Defensie vrijdag laten weten, aldus de BBC.

In de bunker was een commandocentrum van Kaddafi gehuisvest. De Britten hebben geen aanwijzingen dat Kaddafi zich in de bunker schuilhield. Hij is in de buurt van Sirte geboren.

Kaddafi's geboorteplaats Sirte:


Grotere kaart weergeven

Troepenmacht

De Britse minister van Defensie, Liam Fox, zei dat de aanvallen op de bunker zijn uitgevoerd om te bereiken dat Kaddafi en zijn aanhangers ''niet de capaciteit hebben om de oorlog tegen de eigen mensen voort te zetten''.

Verder liet de NAVO weten dat vliegtuigen van het bondgenootschap in de buurt van Sirte 29 voertuigen met wapens hebben bestookt. Ook heeft de NAVO bij Tripoli een complex voor grond-luchtraketten aangevallen.

Troepenmacht

Strijders van de nieuwe machthebbers zijn inmiddels bezig met het opbouwen van een troepenmacht in Bin Jawad, op circa 100 kilometer van Sirte.

Vanuit Bin Jawad willen de troepen oprukken naar die stad, die nog steeds in handen van aanhangers van Kaddafi is. De tegenstanders van de verdreven dictator denken dat ze 3 tot 4 dagen nodig hebben om de weg naar Sirte in handen te krijgen. 

Alles over de onrust in het Midden-Oosten