ATHENE - Griekenland heeft om buitenlandse hulp gevraagd bij de bestrijding van bosbranden die vooral in het noordoosten van het land woeden.

De branden zijn uit de hand gelopen. De regionale gouverneur Aris Giannakidis zei vrijdag dat de toestand ''extreem gevaarlijk'' is.

De autoriteiten hebben vrijdag meegedeeld dat er al twee blusvliegtuigen uit Frankrijk en twee uit Spanje zijn gestuurd naar Alexandroupolis, 360 kilometer ten noordoosten van Athene.

Een brand in een voorstad van Athene, Glyfada, kon in de nacht van donderdag op vrijdag worden bedwongen. Circa 4000 hectare bos is inmiddels in vlammen opgegaan door de branden van de afgelopen dagen.

Zeker drie dorpen zijn geëvacueerd. Vrijdag braken nieuwe branden uit rond Athene en bij de noordelijke stad Thessaloniki.

Harde wind

In de afgelopen dagen zijn op veel plaatsen in het Zuid-Europese land bosbranden uitgebroken. Die worden aangewakkerd door extreme droogte en harde wind. Er zijn deze zomer twee mensen door bosbranden omgekomen.

Bij enorme branden in augustus en september 2007 verloren circa 80 mensen het leven. In 2009 waren er in augustus opnieuw grote bosbranden.

Bosbranden Griekenland