ABUJA - Door een bomaanslag vrijdag op een VN-gebouw in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja zijn zeker achtien doden gevallen. Dat heeft de politie laten weten.

het Rode Kruis sprak later over 16 doden. Een medewerker van het getroffen VN-kantoor zei dat ''alle mensen in de kelder zijn omgekomen''.

Hij zei vijf doden te hebben gezien. Een zegsman van de politie in Abuja kon nog niet zeggen hoeveel slachtoffers er zijn. De BBC bericht over zeker 60 gewonden.

Volgens de politie is de terreuractie uitgevoerd door een zelfmoordenaar in een Honda. Eerder zei een veiligheidsfunctionaris dat een auto het VN-gebouw binnenreed en explodeerde. Dat gebeurde rond 11.00 uur lokale tijd.

De terreuractie is volgens hem ''zeer waarschijnlijk'' het werk van de radicaalislamitische sekte Boko Haram of al-Qaeda in de Islamitische Maghreb.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat er Nederlanders zijn onder de doden.

Diplomatieke zone

Het gebouw van de volkerenorganisatie staat in de diplomatieke zone van de stad dicht bij de ambassade van de Verenigde Staten.

Het gebouw huisvest de belangrijkste VN-missies werkzaam in het West-Afrikaanse land. Er werken mogelijk tot vierhonderd mensen, aldus nieuwszender CNN. De VN hebben na de aanslag extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders in Nigeria aan extra waakzaam te zijn en grote menigten en openbare evenementen te vermijden.

Regering

De Nigeriaanse regering repte van een ''aanslag op de internationale gemeenschap''. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag al opgeëist.

In juni was er een aanslag op het politiehoofdkwartier in Abuja. Dat was volgens de autoriteiten het werk van de Boko Haram die strijdt voor de invoering van de islamitische wetgeving (sharia) in het land.

Ban Ki-moon

VN-topman Ban Ki-moon stuurt zijn plaatsvervanger Asha-Rose Migiro onmiddellijk naar Nigeria om daar poolshoogte te nemen na de aanslag vrijdag op het VN-gebouw in de hoofdstad Abuja.

Volgens Ban is er een ''aanzienlijk'' aantal slachtoffers, maar hij gaf geen exact aantal. Hij veroordeelde de actie in het West-Afrikaanse land scherp.

Aanslag op VN-gebouw Nigeria