NEW YORK - De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, heeft donderdag de noodtoestand uitgeroepen als voorbereiding op de mogelijke impact van de orkaan Irene dit weekeinde.

Bekijk de weg die de orkaan volgt op CNN

Hierdoor kunnen eventuele hulpmaatregelen snel worden genomen. Een aantal ziekenhuizen en bejaardenhuizen in laag gelegen delen van de stad New York worden vrijdag al geëvacueerd.

Zaterdagmorgen zullen de autoriteiten een besluit nemen over de eventuele evacuatie van circa 250.000 New Yorkers.

Manhattan

Het gaat om mensen die wonen in delen van de wijken Manhattan, Brooklyn en Staten Island.

''Het is goed denkbaar dat we zaterdagmorgen zullen zeggen: 'jullie moeten wegwezen uit die gebieden''', zo zei burgemeester Michael Bloomberg van New York in een persconferentie die rechtstreeks werd uitgezonden door diverse nieuwszenders.

Openbaar vervoer

Bloomberg verwacht dat de orkaan mogelijk ook het openbaar vervoer in New York zwaar zal hinderen. New York werd in 1985 voor het laatst getroffen door een zware orkaan.

New York en omgeving kampen al weken met barre weersomstandigheden. Het waaide vaak hard en er viel veel regen.

In de staat New Jersey, aan de andere kant van de rivier de Hudson, hebben circa 750.000 bewoners van laag gelegen kustgebieden al te horen gekregen dat ze hun woningen moeten verlaten.

Cape May

Het gaat om burgers in dorpen en steden in de omgeving van Cape May, in het uiterste zuidoosten van New Jersey. En in de hoofdstad Washington DC werden treindiensten uit voorzorg geschrapt.

De eilandengroep de Bahama's, in de Atlantische Oceaan ten zuidoosten van de staat Florida, kampt nu al met hevige overlast van Irene.

Straten kwamen onder water te staan en een flink aantal woningen werd verwoest. Vooralsnog kwam niemand om het leven als gevolg van de orkaan.

Zaterdagmorgen zal Irene vermoedelijk het Amerikaanse vasteland bereiken in de staat South-Carolina.

Maryland

Een aantal andere staten en steden aan de oostkust van de Verenigde Staten hebben soortgelijke besluiten genomen als New York

De autoriteiten in Ocean City aan de kust van de staat Maryland hebben de evacuatie van de plaats gelast. Het is voor het eerst in meer dan 20 jaar dat deze badplaats, 180 kilometer ten oosten van Washington, wordt ontruimd.

In Maryland en Virginia is ook de noodtoestand uitgeroepen uit vrees voor Irene. De gouverneur van Maryland, Martin O'Malley, waarschuwde voor ''een grote, dodelijke en langzaam bewegende orkaan''.

Martin Luther King

Tal van kustplaatsen worden geëvacueerd. In de hoofdstad Washington is de inwijding zondag van een monument voor de Afro-Amerikaanse burgerrechtenactivist Martin Luther King (1929-1968) uitgesteld.

De stad vreest overstromingen en stroomuitval door het noodweer. Er zijn zandzakken bij metrostations geplaatst uit vrees dat de ondergrondse onderloopt.

In de Dominicaanse Republiek, Haïti en Puerto Rico zijn in totaal zes doden gevallen als gevolg van het noodweer dat Irene over het Caribisch gebied uitstort.

Orkaan Irene