ADDIS ABEBA - Afrikaanse regeringsleiders hebben donderdag 380 miljoen dollar (263 miljoen euro) toegezegd voor de aanpak van de hongersnood in de Hoorn van Afrika.

Dit werd bekendgemaakt op een donorconferentie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

De Afrikaanse Ontwikkelingsbank doneert driehonderd miljoen dollar voor de ontwikkeling van de Hoorn van Afrika. Het geld moet in 2013 zijn uitbetaald.

Afrikaanse landen zegden 28,8 miljoen dollar aan voedselhulp toe en nog eens 51 miljoen dollar in geld. Algerije doneerde met tien miljoen dollar het meest.

"Dit was wat we vandaag toegezegd hebben. Het is nieuw geld en volledig uit Afrika afkomstig", aldus de voorzitter van de Afrikaanse Unie Jean Ping.

Te weinig

Er was veel kritiek op Afrikaanse regeringsleiders, omdat ze te weinig zouden doen aan de hongersnood. Volgens de Verenigde Naties hebben 12,4 miljoen mensen voedselhulp nodig en zijn er al tienduizenden mensen bezweken aan ondervoeding.

Hulporganisaties hadden voorafgaand aan de donorconferentie verklaard te willen dat hen ten minste vijftig miljoen dollar zou worden toegezegd.

Treurig

"Het is treurig, maar mensen moeten eerst sterven, voordat onze politieke leiders in actie komen", aldus Irungu Houghton van Oxfam. AU-voorzitter Ping bestreed dit en ontkende dat de respons van Afrika 'te weinig en te laat' was.

"Ik denk dat we in de Hoorn van Afrika echt te maken hebben met het grootste humanitaire probleem in de wereld", aldus Antonio Guterres, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN. Het is volgens hem moeilijk om adequaat te reageren gezien de enorme omvang van de crisis.

Alles over de hongersnood in Afrika op de special