NEW YORK - Burgemeester Michael Bloomberg van New York heeft de inwoners van met name lager gelegen stadsdelen opgeroepen zich voor te bereiden op de komst van orkaan Irene.

Die hield donderdag nog huis in het Caraïbisch gebied, maar kan volgens meteorologen langs de gehele Amerikaanse oostkust schade en overlast veroorzaken.

Volgens Bloomberg zijn ook de hoogste wolkenkrabbers van New York bestand tegen wind met orkaankracht, maar lopen oudere huizen wel degelijk gevaar. Ook hevige regen en vloedgolven kunnen voor problemen zorgen.

''Als je een auto hebt en in een laag gelegen buurt woont, parkeer hem dan op een heuvel'', zei de burgemeester. ''Zet spullen op de bovenverdieping.''

Bloomberg zei dat evacuaties in sommige gebieden niet zijn uit te sluiten. ''Als je in zo'n omgeving woont, maak dan vandaag wat tijd vrij om je voor te bereiden en uit te zoeken of je welkom bent om een nachtje te komen slapen bij die verre neef die je in geen jaren hebt gezien'', grapte hij.

Ravage

Irene is een orkaan uit de derde categorie op een schaal van vijf en zal naar verwachting nog iets in kracht toenemen. Eerder richtte de storm een ravage aan in Haïti, de Dominicaanse Republiek en de Bahama's, met tot dusver zeker drie doden tot gevolg.

Waar de orkaan precies de kust van de Verenigde Staten treft en met welke kracht, is onduidelijk. Maar de autoriteiten waarschuwen dat de gevolgen tot ver landinwaarts te merken zullen zijn.

Tweede keer

Het komt niet vaak voor dat orkanen zo ver noordwaarts komen. Als Irene New York bereikt, is het de tweede keer in een week dat opmerkelijk natuurgeweld de miljoenenstad treft.

Dinsdag leidde een minstens zo zeldzame aardbeving in Virginia, enkele honderden kilometers naar het zuidwesten, tot de ontruiming van hoge gebouwen en de ontregeling van het vliegverkeer rond New York.

''De stad heeft deze week al eens de kracht van Moeder Natuur gezien, wellicht is zij nog niet klaar met ons'', aldus Bloomberg.

Obama

Ook de Amerikaanse president Barack Obama heeft de Amerikanen gewaarschuwd de orkaan Irene serieus te nemen. Hij riep de bewoners in het noordoosten van de Verenigde Staten, waarover de ''extreem gevaarlijke en geldverslindende'' storm vermoedelijk trekt, op het bevel om hun huis te verlaten op te volgen.

''Als u in de voorspelde route van deze orkaan bent, moet u nu voorzorgsmaatregelen nemen'', zei Obama vanaf zijn vakantieadres op het eiland Martha's Vineyard. De orkaan wordt zaterdag aan de kust van de staat North Carolina verwacht.

Naar verwachting raast hij vervolgens in de richting van de staten Maryland en Virginia en verder naar het noorden. Ook de wijken Queens en Long Island van New York kunnen worden getroffen.

Obama en zijn gezin verlaten Martha's Vineyard zaterdag, ruim voordat Irene mogelijk in de buurt komt.