AMSTERDAM - Een groep tegenstanders van de Libische dictator Muammar Kaddafi zegt donderdag een gebouw te hebben omsingeld waarvan ze denkt dat de gevluchte kolonel zich erin ophoudt.

Dat zegt een van de rebellen die momenteel rond het gebouw, dat nabij het 'gevallen' regeringscompex Bab al-Aziziyeh ligt, meevecht. De rebel heeft niet gezegd wat de aanleiding is om te denken dat Kadaffi zich samen met een aantal zonen in het huis bevindt.

"Vandaag maken we er een einde aan", zegt de opstandeling tegen persbureau Reuters.

Het Franse Paris Match schrijft donderdag op gezag van anonieme bronnen dat Kaddafi vermoedelijk tot dinsdagnacht verstopt zat in een huis in Tripoli. Oppositietroepen waren woensdagochtend net te laat ter plaatse om hem in de kraag te vatten.

Spoorloos

Sinds de rebellen afgelopen weekend na zes maanden van gevechten de Libische hoofdstad Tripoli bereikten, is Kaddafi spoorloos. De berichten zouden het vermoeden van diverse oppositieleden bevestigen dat de kolonel –in ieder geval tot voorkort- nog in Tripoli zou zijn.

Eerder gingen er ook geruchten dat hij naar het buitenland zou zijn gevlucht. Een zakenman uit ‘rebellenbolwerk’ Benghazi heeft woensdag een geldbedrag van ongeveer 900.000 euro beschikbaar gesteld voor degene die Kaddafi “dood of levend” pakt.

De Nationale Overgangsraad van de rebellen belooft bovendien amnestie aan leden van het regime die zorgen voor het vastzetten van de zelfbenoemde ‘Gids van de Revolutie’.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten