LINZ - Een 80-jarige Oostenrijker wordt ervan verdacht zijn twee dochters van 1970 tot begin mei dit jaar te hebben opgesloten, bedreigd, mishandeld en misbruikt.

Dat meldde de Oostenrijkse politie donderdag. De verdachte spreekt alle beschuldigingen tegen.

De man woonde met zijn dochters in een klein dorpje niet ver van de stad Braunau, in het noorden van Oostenrijk. De vrouwen die nu 53 en 45 jaar zijn, zouden verstandelijk gehandicapt zijn en geen enkel sociaal contact hebben gehad.

Ze moesten slapen op een bankje in de keuken en mochten slechts één kamer van het relatief grote huis bewonen. De man zou zijn dochters hebben mishandeld met onder meer een mestvork.

Oudste dochter

Aan het misbruik kwam in mei pas na ruim 40 jaar een einde toen de oudste dochter zich verzette op het moment dat haar vader haar probeerde te verkrachten. De man viel op de grond en kon niet meer op eigen kracht overeind komen.

Twee dagen later riepen de dochters een maatschappelijk werkster erbij, die de man hielp en een ambulance belde, berichtte het Oostenrijkse persbureau APA.

De politie heeft niet bekendgemaakt of de vader kinderen heeft verwekt bij zijn dochters. De verdachte zou ook zijn echtgenote hebben mishandeld. Zij overleed in 2008.

Bejaardencentrum

De verdachte is overbracht naar een bejaardencentrum, waar hij wordt verpleegd. De twee dochters krijgen verzorging en zijn volgens de plaatselijke politiechef Martin Pumberger ''duidelijk opgelucht''.

De zaak doet denken aan de Fritzl-incestzaak, die 3 jaar geleden speelde in Oostenrijk. Toen kwam aan het licht dat de destijds 73-jarige Josef Fritzl zeven kinderen had verwekt bij zijn dochter Elisabeth, die hij sinds 1984 gevangenhield in de kelder.