NEW YORK - De Duitse bondskanselier Angela Merkel (57) is weer de machtigste vrouw op aarde. Dat stelde het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes in een woensdag (lokale tijd) gepubliceerde top 100.

Vorig jaar had Merkel haar toppositie nog verloren aan Michelle Obama, de vrouw van president Barack Obama van de Verenigde Staten.

In 2006, 2007, 2008 en 2009 voerde Merkel de top honderd van machtigste vrouwen van Forbes ook al aan. In de ranglijst van 2011 staat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton (63) op de tweede plaats.

De top 5 wordt gecompleteerd door Dilma Roussef (63), de president van Brazilië, Indra Nooyi (CEO PepsiCo, 55) en de 41-jarige Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg. De 47-jarige Michelle Obama bleef dit jaar steken op de 8e positie.

Openbaarheid

Forbes weegt naast de invloed van de persoon via haar functie ook af hoe vaak de vrouw in de openbaarheid treedt. Ook houden de opstellers van de ranglijst rekening met de macht van het land of de instelling waarvoor zij werkzaam is.

In de meest recente Forbes-lijst staan net als vorig jaar geen Nederlandse vrouwen. In 2009 stond Neelie Kroes, toen eurocommissaris voor Concurrentie, nog op plaats 53. De liberale politica kreeg vorig jaar een minder prestigieuze baan in Brussel. Ze werd eurocommissaris voor de Digitale Agenda.

Merkel machtigste vrouw