PARIJS - De NAVO beraadt zich op haar rol nu de strijd in Libië op zijn laatste benen lijkt te lopen. Dat heeft het bondgenootschap woensdag verklaard.

De verwachting is dat de komende week een aantal mogelijkheden voor het ondersteunen van Libië wordt gepresenteerd.

Het bestuurslichaam van de NAVO, de Noord-Atlantische Raad, heeft de militaire autoriteiten verzocht na te denken over manieren om een eventuele VN-missie te ondersteunen bij het stabiliseren van de situatie in Libië.

Omdat een aantal lidstaten niet blij was met de interventie in Libië is de verwachting dat de missie een beperkte aard zal hebben.

Noodzaak

Elke ondersteunende rol van de NAVO moet 'een aantoonbare noodzaak en een stevige juridische basis hebben en moet brede regionale steun hebben', aldus NAVO-woordvoerster Oana Lungescu. Voorwaarde is bovendien dat er niet 'langdurig' militairen naar Libië vertrekken.

Frankrijk heeft woensdag beloofd de Libische opstandelingen te blijven steunen. De Franse president Nicolas Sarkozy deed deze belofte na een onderhoud met Mahmoud Jibril, het hoofd van de Nationale Overgangsraad.

"We zijn van plan om de militaire operaties voort te zetten zolang onze Libische vrienden dat nodig hebben", aldus Sarkozy.

Nog niet gestreden

De rebellen beweren het grootste deel van de hoofdstad Tripoli onder controle te hebben, maar toch wordt her en der nog gevochten. Jibril erkende dan ook dat de strijd nog niet gestreden is en dat de nieuwe Libische regering veel steun nodig heeft uit het Westen.

"De strijd is nog niet over. Er zijn nog steeds verzetshaarden en sporen van het oude regime (...) Daarna volgt er een andere, wredere strijd - de strijd voor de wederopbouw", aldus Jibril.

Naar verwachting stemt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties deze week over het ontdooien van de Libische tegoeden in het buitenland. Deze tegoeden moeten ter beschikking worden gesteld aan de opstandelingen, zodat de Libische economie weer kan worden opgebouwd, de belangrijkste voorzieningen weer op gang kunnen worden gebracht en de politie en het leger kunnen worden hervormd.

Snelle vrijgave tegoeden

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben opgeroepen tot een snelle vrijgave van de tegoeden. "We gaan een resolutie indienen waarmee ongeveer anderhalf miljard dollar aan Libische tegoeden vrijkomt die gebruikt kan worden voor de dringendste humanitaire zaken", aldus Mark Kornblau, woordvoerder van de Amerikaanse missie bij de Verenigde Naties.

Vanuit Londen zei de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague dat 'de weg wordt vrijgemaakt voor het vrijgeven van de tegoeden'. "Die behoren uiteindelijk toe aan het Libische volk", aldus Hague.

De Britse premier David Cameron en Sarkozy hebben woensdag een voorstel gedaan voor een conferentie in Parijs. Daar moet worden besproken hoe de internationale gemeenschap kan helpen bij een soepele overgang in Libië. Het overleg vindt op 1 september plaats en biedt volgens Cameron een mogelijkheid een plan te maken 'hoe de internationale gemeenschap de rebellen kan helpen'.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over dit onderwerp