BRUSSEL - De Europese Unie heeft woensdag sancties ingesteld tegen het Quds Korps, een in het buitenland opererende elite-eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde.

Volgens de EU bevoorraadt het Quds Korps de Syrische veiligheidsdiensten en helpt het bij het neerslaan van de opstand in Syrië.

In de aankondiging van de sancties op de website van de EU stond woensdag dat 'het Quds Korps technische assistentie heeft verleend, de Syrische veiligheidsdiensten heeft bevoorraad en de onderdrukking van burgerprotesten heeft ondersteund'.

Andere doelwitten van de nieuwe sancties zijn onder andere enkele Syrische generaals en naaste medewerkers van president Bashar Assads jongere broer Maher, van wie men vermoedt dat hij het bloedige optreden tegen de betogers in Syrië aanstuurt. Hassan Turkmani, een voormalig minister van defensie en speciaal gezant voor president Assad, wordt ook in de nieuwe sancties genoemd.

De Verenigde Staten en de EU beschuldigden Iran er al eerder van betrokken te zijn bij het brute optreden tegen de betogers in Syrië. In april zei Susan Rice, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, over bewijs te beschikken van de betrokkenheid van Teheran.

De sanctielijst van de EU bevat momenteel de namen van vijftig personen en negen instanties. Hun tegoeden zijn bevroren en er zijn reisverboden opgelegd.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten