AMSTERDAM - De voormalige IMF-topman Dominique Strauss-Kahn was fysiek niet in staat het kamermeisje Nafissatou Diallo te verkrachten, omdat ze groter is dan hij.

Dit heeft de advocaat van Strauss-Kahn, Benjamin Brafman, woensdag tegen het persbureau Reuters gezegd in een reactie op het intrekken van de aanklacht tegen de voormalig topman, door het Openbaar Ministerie in New York dinsdag.

Strauss-Kahn heeft altijd ontkend de vrouw verkracht te hebben. De seksuele daden zouden met wederzijdse instemming zijn gepleegd. Nu verklaart de advocaat dat dit fysiek ook niet mogelijk was.

Sterk

Volgens de advocaat is Diallo 1.80 meter lang, terwijl Strauss-Kahn 1.70 meter is. Ook benoemt Brafman het feit dat Strauss-Kahn dertig jaar ouder is dan het kamermeisje, en dat zij vanwege de fysieke inspanning van haar werk bovendien even sterk moet zijn als hij.

"Ze is fysiek capabel om een krachtige manoeuvre van hem te kunnen weerstaan", aldus Brafman.

De openbaar klager zag af  van vervolging tegen Strauss-Kahn wegens ernstige twijfels over de betrouwbaarheid van Diallo. Sinds dinsdag is Strauss-Kahn  weer een vrij man.

Smet

De affaire heeft Strauss-Kahn zijn baan bij het IMF gekost. Ook heeft de Franse oud-minister van Financiën zijn politieke aspiraties op een lager pitje moeten zetten. Opiniepeilers dichtten de socialist eerder een uitstekende kans toe om volgend jaar bij de presidentsverkiezingen zittend staatshoofd Nicolas Sarkozy te verslaan, maar het is inmiddels te laat voor hem om nog in de race om het presidentsschap te stappen.

Ook zou hij volgens analisten door de smet van het seksschandaal weinig kans maken voor een prominente rol in een eventuele nieuwe socialistische regering.

Loopbaan

De hotelketen Accor, de werkgever van Diallo, bekijkt samen met haar en haar raadslieden haar werk in het hotel Sofitel in New York. Een woordvoerder van de onderneming zei dat over Diallo's ''wensen en mogelijkheden wordt gesproken''.

Het is niet bekend wat Diallo 's werkgever wil met de werkneemster. De Amerikaanse immigratiedienst zal volgens de The New York Daily News procedures in gang zetten om te kijken of ze kan worden teruggestuurd naar Guinee.