MOSKOU - Noord-Korea is bereid tot een moratorium op het testen van kernwapens en de productie van kernraketten als het internationaal overleg over zijn nucleaire programma wordt hervat.

Dat zei de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il woensdag tijdens een zeldzaam overleg met de Russische president Dmitri Medvedev.

Volgens een zegsvrouw van Medvedev wil Pyongyang zonder voorwaarden het zogeheten zeslandenoverleg weer opstarten. Na hervatting hiervan zou Noord-Korea bereid zijn om het moratorium te bespreken.

Het omstreden kernwapenprogramma van Noord-Korea en economische onderwerpen domineerden het gesprek dat door Medvedev werd gekwalificeerd als ''substantieel en open''. Het overleg had plaats op de militaire basis Sosnovi Bor vlakbij de stad Oelan-Oede in het oosten van Siberië.

Internationale overleg

Rusland is met China een van de weinige landen die Pyongyang internationaal uit de wind houden. Noord-Korea stapte in 2009 uit het zeslandenoverleg met China, Rusland, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan over zijn kernprogramma. Kort daarna testte Noord-Korea een kernwapen.

Het bewind van Kim liet de laatste tijd doorschemeren het internationale overleg daarover te willen hervatten. Het straatarme land kampt al geruime tijd met voedseltekorten en hoopt door herstart van het nucleair overleg op economische hulp. Rusland zei eerder al 50.000 ton tarwe toe.

Gaspijpleiding

Kim liet verder weten open te staan voor plannen voor de aanleg van een gaspijpleiding van Rusland via Noord-Korea naar Zuid-Korea. ''Voor zover ik het begrijp is Noord-Korea geïnteresseerd'', zei Medvedev na de allereerste persoonlijke ontmoeting tussen beide leiders.

De pijpleiding moet meer dan 1700 kilometer lang worden en zou Pyongyang jaarlijks tientallen miljoen dollars aan inkomsten opleveren.

De ontmoeting met de 45-jarige Medvedev was het belangrijkste onderdeel van de treinrondreis van Kim (69) door het zuidoosten van Rusland. Die begon zaterdag en gaat gepaard met veel geheimzinnigheid en uitgebreide beveiligingsmaatregelen. Kim bezocht Rusland in 2002 voor het laatst.

Kim Jong-il op bezoek bij Medvedev