AMSTERDAM - De Libische leider Muammar Kaddafi is zijn gezag nog niet volledig kwijt, ondanks het succes van de rebellen die tegen zijn regime vechten. Dat stelt de Russische president Dmitri Medvedev woensdag, meldt persbureau Reuters.

Medvedev roept beide kampen in het Libische conflict om de macht op om met elkaar in gesprek te blijven.

De Russische president liet verder weten dat als blijkt dat de rebellen een brede aanhang hebben, zijn land de Nationale Overgansraad als formele gesprekspartner wil gaan beschouwen.

China dringt woensdag aan op een stabiele overdracht van het bewind in Libië. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de wil van het Libische volk te respecteren, zo schrijft Reuters. Volgens de zegsman staat de Chinese overheid in contact met de Nationale Overgangsraad van het Noord-Afrikaanse land.

"We hopen dat de toekomstige overheid erin zal slagen de verschillende fracties nader tot elkaar te brengen en zo snel mogelijk de sociale rust zal herstellen", zo luidt de Chinese boodschap.

Tripoli

De Libische opstandelingen hebben afgelopen weekend na zes maanden van gevechten met Kaddafi-getrouwen de hoofdstad Tripoi bereikt. Dinsdagavond slaagden ze erin het zeer omvangrijke en zwaarbewaakte hoofdkwartier van de Libische leider, het Bab al-Aziziyah-complex, binnen te dringen.

Van Kaddafi zelf ontbreekt ieder spoor. We hebben lokale media die trouw aan hem zijn in de nacht van dinsdag op woensdag een audioboodschap van Kaddafi uitgezonden. Daarin gaat de zelfbenoemde 'Gids van de Revolutie' in op zijn vertrek uit het hoofdkwartier, wat hij een "strategische zet" noemt.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over dit onderwerp