GAZA-STAD - Israëlische militairen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een leider gedood van de gewapende tak van de terreurbeweging Islamitische Jihad.

Het gaat om de 34-jarige Ismael al-Ismar. Hij kwam om het leven tijdens een bombardement, dat werd uitgevoerd door de luchtmacht van Israël.

Kort na het incident in de Gazastrook vuurden onbekenden zeker twee raketten af richting Israël. Dat land en de Palestijnse beweging Hamas, die de macht heeft in Gaza, waren maandag na 5 dagen van geweld nog een bestand overeengekomen. De raketten hebben voor zover bekend geen schade veroorzaakt in Israël.

Vergeldingsacties

Sinds Israël en Hamas afspraken af te zien van verder geweld, hadden diverse geweldsincidenten plaats. Meerdere raketten werden vanuit de Gazastrook afgevuurd richting Israël. In eerste instantie zag dat land af van vergeldingsacties, maar in de nacht van dinsdag op woensdag veranderde dat.

In totaal vuurden extremisten sinds donderdag ongeveer 150 raketten af naar Israëlisch grondgebied. De luchtmacht van Israël voerde zeker 30 aanvallen uit in de Gazastrook.

Tijdens geweldsincidenten stierven tot nog toe 9 mensen en raakten 50 mensen gewond in Israël. Aan Palestijnse zijde vielen zeker 16 doden en was ook sprake van circa 50 gewonden. De nieuwste golf van geweld in de regio begon donderdag, toen extremisten een terreuraanslag pleegden in het zuiden van Israël.