TUNIS - Troepen die loyaal zijn aan de spoorloos verdwenen Muammar Kaddafi hebben opnieuw de aanval ingezet op de havenstad Zuwarah.

In de stad met 40.000 inwoners, op circa 120 kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli en 60 kilometer van de grens met Tunesië, hebben de rebellen de overhand.

Verder hebben de troepen opnieuw Scud-raketten afgevuurd vanuit hun bolwerk Sirte richting Misurata, een havenstad in het westen van Libië die in handen is van de rebellen.

Dat meldde het mediacentrum van de opstandelingen in Misurata in een verklaring, die werd gepubliceerd in de nacht van dinsdag op woensdag.

Explosies

De verklaring rept van zware explosies, die het gevolg waren van Scud-raketinslagen. De NAVO had een dag eerder ook al melding gemaakt van beschietingen met Scud-raketten vanuit Sirte. Kaddafi is geboren in de omgeving van deze stad.

In de nacht van dinsdag op woensdag zouden strijders van Kaddafi volgens de Arabische nieuwszender al-Arabiya ook mortiergranaten en Grad-raketten afvuren richting stellingen van de rebellen in het Bab al-Aziziya-complex in de hoofdstad Tripoli. Ook zouden ze met tanks schieten op de stad Ajelat, die 80 kilometer ten westen van Tripoli ligt.

Tripoli

n de afgelopen drie dagen zijn meer dan 400 mensen om het leven gekomen tijdens de strijd om de Libische hoofdstad Tripoli. Daarnaast raakten ongeveer 2000 personen gewond, zo meldde Mustafa Abdul-Jalil, de voorzitter van de Libische Nationale Overgangsraad (NTC).

Abdul-Jalil stelde in een interview met de Franse nieuwszender Franse-24 dat circa 600 Kaddafi-loyalisten zijn aangehouden. De strijd gaat volgens de rebellenleider door totdat dictator Muammar Kaddafi gevangen is genomen.

Zimbabwe

Ondertussen doen geruchten de ronde dat Kaddafi naar Zimbabwe zou zijn gevlucht.

Het land waar Robert Mugabe autoritair regeert, erkent het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, dat een arrestatiebevel tegen Kaddafi heeft uitgevaardigd, niet.

Nicaragua

De regering van Nicaragua is bereid de Libische leider Muammar Kaddafi asiel te geven, als hij daarom zou vragen. Dat heeft Bayardo Arce, een vertrouweling van de Nicaraguaanse president Daniel Ortega, dinsdag (lokale tijd) gezegd tegen verslaggevers in Managua, de hoofdstad van het Midden-Amerikaanse land.

De linkse president van Nicaragua onderhoudt al jaren warme banden met Kaddafi. Waarnemers noemden Nicaragua al langer als een mogelijk toevluchtsoord voor Kaddafi, naast landen als Zimbabwe, Zuid-Afrika en Angola.

Locatie Bab al-Aziziyah in Tripoli:


Grotere kaart weergeven

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over dit onderwerp