WENEN - Iran heeft de adjunct-directeur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de Belg Herman Nackaerts, toegang verschaft tot een locatie waar uranium wordt verrijkt.

Dat hebben diplomaten gezegd. Het uranium, dat in centrifuges wordt verrijkt, kan gebruikt worden als brandstof voor kerncentrales of voor kernwapens.

Nackaerts heeft volgens de diplomaten ook een kijkje mogen nemen bij de fabriek waar zwaar water wordt geproduceerd. Zwaar water wordt gebruikt voor de koeling van kernreactoren.

Tegen Iran gelden momenteel diverse sancties van de VN-Veiligheidsraad omdat het land weigert zijn uraniumverrijking en de productie van zwaar water te staken.

Door nu enige medewerking te verlenen aan het IAEA ontneemt Iran de Verenigde Staten een argument voor nieuwe sancties.

Bezoek

Voor het vijfdaagse bezoek van Nackaerts, dat tot zaterdag duurde, baseerde het IAEA zich op satellietbeelden van de zwaarwaterfabriek. Daaruit concludeerde het dat de fabriek operatief was. Nackearts kan dat nu bevestigen.

Het IAEA wil achterhalen of Iran kernwapens probeert te maken of dat het verrijkte uranium alleen voor vreedzame doeleinden wordt gebruikt.