AMSTERDAM - De Libanese radicale beweging Hezbollah heeft de rebellen in Libië gevraagd te helpen duidelijkheid te krijgen over het lot van de sjiitische geestelijke Moussa al-Sadr.

De Libische leider Muammar Kaddafi wordt door veel aanhangers van Al-Sadr verantwoordelijk gehouden voor diens verdwijning, meer dan dertig jaar geleden.

De verdwijning van Al-Sadr leeft nog steeds onder de sjiieten in Libanon, ook bij de leiders van Hezbollah. Ingelijste foto's van Al-Sadr prijken aan de muren van sjiitische winkels en huizen en de dag waarop Al-Sadr verdween, 31 augustus, wordt nog jaarlijks herdacht.

Al-Sadr vloog in 1978 naar Tripoli voor een week van overleg met Libische functionarissen. Er is sindsdien nooit meer iets van hem of zijn twee reisgenoten vernomen. Al-Sadr werd gezien als een gematigd geestelijke die samenwerking met andere geloven bepleitte.

Meningsverschil

De meeste aanhangers van Al-Sadr zijn ervan overtuigd dat kolonel Muammar Kaddafi hem heeft laten vermoorden vanwege een meningsverschil over Libische betalingen aan Libanese milities. Zijn familie denkt echter dat hij nog steeds in leven zou kunnen zijn, in een Libische gevangenis. Als hij nog leeft is Al-Sadr nu 83 jaar oud.

"Wij doen een beroep op de mensen die na de val van de tiran de macht overnemen om deze zaak goed te bekijken", aldus een verklaring van de familie van Al-Sadr, gericht aan de Libische opstandelingen.

Nu het einde van Kaddafi's regime in zicht komt en de opstandelingen Libische gevangenen bevrijden, rekent het Libanese volk op hen om de imam en zijn reisgenoten te vinden, zei Hezbollah maandagavond in een verklaring. "We zijn hoopvol dat jullie hen zullen bevrijden en herenigen met hun families."

Kaddafi's regime heeft altijd volgehouden dat Al-Sadr en zijn reisgenoten na hun bezoek aan Tripoli op het vliegtuig naar Rome zijn gestapt. Het regime suggereerde dat Al-Sadr het slachtoffer was geworden van een sjiitische machtsstrijd.

Emancipatie

Al-Sadr was een van de voorlopers van de emancipatie van sjiieten in het Midden-Oosten. Het sjiisme, de op een na grootste stroming binnen de islam na het soennisme, won in 1979 aan macht na de Islamitische Revolutie in het overwegend sjiitische Iran. Na de val van het soennitische regime van Saddam Hussein kwam ook in Irak de sjiitische meerderheid aan de macht.

Drie jaar voor zijn verdwijning richtte Al-Sadr Amal op, de eerste grote militie in Libanon. Hij is een ver familielid van Muqtada al-Sadr, de Iraakse geestelijke wiens militie in het verleden tegen de Amerikaanse troepen in Irak vocht.

Lees de berichten over de onrust in het Midden-Oosten op onze special