NEW YORK - Dominique Strauss-Kahn is weer een vrij man sinds de rechtbank in New York op aangeven van het Openbaar Ministerie (OM) de zaak tegen hem dinsdag heeft laten vallen.

De 62-jarige Fransman zou dinsdag zijn paspoort terugkrijgen, maar door de aardbeving die later op de dag plaatsvond in de VS wordt dit pas woensdag.

Het kantoor van het OM in New York moest worden ontruimd toen de aardschokken met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter de Amerikaanse oostkust opschudden.

De openbaar klager had al laten weten af te willen zien van vervolging wegens ernstige twijfels over de betrouwbaarheid van de vrouw die Strauss-Kahn had beschuldigd.

Civiele procedure

Een kamermeisje in het hotel waar Strauss-Kahn in mei verbleef, beschuldigt hem van aanranding

Zij heeft ook een civiele procedure aangespannen. Maar omdat zij over een aantal cruciale zaken zou hebben gelogen tegen de politie, ziet de aanklager er weinig brood meer in 'DSK' te berechten.

Huisarrest

Vorige maand werd al het huisarrest dat hem kort na zijn aanhouding werd opgelegd opgeheven, maar hij mocht nog niet weg uit de Verenigde Staten.

In een verklaring die kort na de beslissing van de rechter werd vrijgegeven, noemde hij de gebeurtenissen van de afgelopen maanden een nachtmerrie.

IMF

De affaire heeft Strauss-Kahn zijn baan bij het IMF gekost. Ook heeft de Franse oud-minister van Financiën zijn politieke aspiraties op een lager pitje moeten zetten.

Opiniepeilers dichtten de socialist eerder een uitstekende kans toe om volgend jaar bij de presidentsverkiezingen zittend staatshoofd Nicolas Sarkozy te verslaan, maar het is inmiddels te laat voor hem om nog in de race om het presidentsschap te stappen.

Ook zou hij volgens analisten door de smet van het seksschandaal weinig kans maken voor een prominente rol in een eventuele nieuwe socialistische regering.

Rechter staakt vervolging Strauss-Kahn