LONDEN - De Libische opstandelingen gaan er vanuit dat kolonel Muammar Kaddafi zich in of dichtbij de hoofdstad Tripoli bevindt.

Dat heeft een woordvoerder van de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) dinsdag gezegd tegen de Britse publieke omroep BBC.

De opstandelingen hebben in Bab al-Aziziya, het hoofdkwartier Kaddafi, geen spoor gevonden van de dictator en zijn zonen.

Eerder hadden de rebellen gemeld dat zij het complex onder controle hebben.

''Wij denken niet dat hij het land heeft verlaten, maar dat hij in Libië is. Wij geloven dat hij in Tripoli is of er vlakbij'', aldus de zegsman.

''Vroeger of later zal hij worden gevonden. Hopelijk levend, dat is de uitkomst die wij willen, maar als hij zich verzet zal hij worden gedood.''

Residentie

Ooggetuigen meldden aan persbureau Reuters dat honderden opstandelingen Bab al-Aziziya zijn binnengedrongen.

Volgens ooggetuigen plunderden de rebellen wapendepots en vernielden zij standbeelden van Kaddafi. Op al-Jazeera was te zien hoe zij hun woede koelden op een sculptuur van een goudkleurige vuist die een Amerikaanse straaljager fijnknijpt.

Kaddafi gebruikte dat beeld, dat symbool stond voor zijn afkeer tegen het Westen, vaak als achtergrond voor televisietoespraken.

Dabbashi

Volgens de Libische gezant bij de Verenigde Naties in New York, Ibrahim Dabbashi, is Bab al-Aziziya ''volledig in handen van de revolutionairen''.

Dabbashi, die zich in februari tegen Kaddafi keerde, zei te verwachten dat de rest van het land binnen 3 dagen zal zijn bevrijd.

Berechten

Dabbashi vertelde ook dat de Libische rebellen Kaddafi, zijn zoon Saif al-Islam en inlichtingenchef Abdullah al-Senussi zelf in Libië willen berechten wegens oorlogsmisdaden.

De rebellen zullen hun wens volgens Dabbashi bespreken met het Internationaal Strafhof (ICC), dat arrestatiebevelen heeft uitgevaardigd tegen het drietal.

Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het ICC liet maandag weten dat hij Kaddafi en zijn twee belangrijkste vertrouwelingen snel uitgeleverd wil zien.

ICC

Het ICC liet dinsdag in een verklaring weten dat rechters van het strafhof zullen beslissen hoe en waar de rechtszaken plaatsvinden.

Het ICC benadrukte dat de aanklager wil samenwerken met de Nationale Overgangsraad, de rebellenregering, om ''de misdaden te stoppen en recht te doen". 

Politieke transitie

De politieke transitie van Libië begint per direct. Dat heeft Mahmud Jibril, de premier van de Nationale Overgangsraad (NTC), gezegd.

Op een fondswerfbijeenkomst in Qatar hoopt de NTC woensdag 1,7 miljard euro op te halen voor hulp voor het land, aldus de nummer 2 van NTC in Doha.

Met het geld worden onder meer salarissen betaald voordat het Suikerfeest aan het einde van de Ramadan plaatsvindt, maar het geld is ook bedoeld voor medische behandelingen en het maken van protheses.

Locatie Bab al-Aziziyah in Tripoli:


Grotere kaart weergeven

Bekijk het laatste nieuws op het Liveblog

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over dit onderwerp

Hoofdkwartier Kaddafi gevallen