BRUSSEL - De NAVO doet geen pogingen om de Libische leider Muammar Kaddafi uit te schakelen. ''Hij is geen doelwit voor ons'', zei een woordvoerder van het bondgenootschap dinsdag.

Hij zei ook niet te weten waar Kaddafi zich nu bevindt. ''Maar dat doet er ook niet meer toe. Kaddafi speelt geen rol meer. Hij is hooguit van symbolische waarde voor zijn aanhangers.''

Als Kaddafi er in zou slagen om Libië te verlaten, dan vindt de NAVO dat geen probleem. ''Daar zullen we juist blij om zijn.''

De NAVO gaat door met de militaire operaties tegen het bewind, zolang dat nodig is. ''Onze missie is nog niet voorbij.

EU

De Europese Unie wil Libië zo snel mogelijk helpen na het vertrek van Kaddafi. Dat verklaart EU-buitenlandchef Catherine Ashton.

Ashton kondigde allesomvattende Europese steun aan voor Libië in het tijdperk na Kaddafi. "Maar het is nog niet voorbij'', benadrukte de buitenlandchef.

Volgens haar zeggen de rebellen dat zij 80 procent van de hoofdstad Tripoli in handen hebben. Ze wilde geen inschatting geven over de duur van de strijd tot de val van Kaddafi.

Europa wil eerst directe hulp bieden, bijvoorbeeld op medisch gebied. Verder moet de veiligheid worden verbeterd. Ashton wees op de enorme aantal wapens onder de burgerbevolking: "Het is essentieel dat mensen zich veilig voelen.''

Ook wil Brussel helpen bij het weer op gang brengen van de economie in het land, dat rijk is aan olie maar werd getroffen door internationale sancties. Ashton benadrukte ook het belang van het ondersteunen van de democratisering.

Druk

We houden de druk erop, zolang de burgerbevolking niet veilig is voor het regime'', zei de woordvoerster van de NAVO in Brussel.

Volgens de alliantie is het einde van het regime van Kaddafi echter nabij ''en hoe eerder hij dat beseft, hoe beter''. De overblijfselen van het regime vechten volgens haar ''een verloren strijd''.

De NAVO ontkent dat zij de afgelopen dagen de weg heeft geplaveid voor de opmars van opstandelingen naar Tripoli. De NAVO-operaties zijn niet met hen gecoördineerd, zei de militaire woordvoerder.

Overleg

De ambassadeurs van de NAVO-landen komen later dinsdag in Brussel bijeen voor overleg over de situatie en over wat de alliantie kan doen als het regime van Kaddafi verdwenen.

Voor de NAVO gelden daarbij drie principes, aldus de woordvoerster: de Verenigde Naties en de Contactgroep moeten het voortouw nemen, er zullen geen NAVO-soldaten in Libië worden gestationeerd en de NAVO zal alleen bijstand verlenen op verzoek van een nieuwe Libische regering.

Bij die bijstand kan worden gedacht aan het trainen van een nieuw Libisch leger en veiligheidsdiensten, wat de NAVO ook al doet in Irak en Afghanistan.

Volgens de woordvoerster valt zoiets buiten de beperking dat er geen NAVO-troepen in Libië actief zullen zijn.

Complex

De Arabische nieuwszender al-Jazeera meldt dindagmiddag dat het militaire bondgenootschap opnieuw luchtaanvallen uitvoert op het regeringscomplex van Kaddafi in Tripoli. Op de grond vechten rebellen en Kaddafi-getrouwen om de controle over het Bab al-Aziziyah-complex, bolwerk van het regime.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten