TRIPOLI - De missie van de NAVO in Libië gaat door "tot de veiligheid in het land is zekergesteld". Dat zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu op een persconferentie in 'rebellenstad' Benghazi, meldt persbureau Reuters.

De Turkse minister liet weten dat zijn land de bevroren Libische tegoeden zo snel mogelijk zal vrijmaken ten behoeve van de oppositie.

Donderdag overlegt in Turkse stad Istanbul een contactgroep over de toekomst van Libië. Dat heeft de Turkse regering dinsdag laten weten. In de contactgroep zijn tientallen landen en internationale organisaties vertegenwoordigd.

Maandag zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, dat de contactgroep voor Libië volgende week in Parijs bijeenkomt.

Volgens Juppé hebben Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Turkije, de Verenigde Staten en verscheidene Arabische landen maandag een telefonische conferentie gehouden over de toestand in Libië.

Iran

Iran heeft het Libische volk gefeliciteerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat de opstand tegen Muammar Kaddafi heeft aangetoond dat het noodzakelijk is ''toe te geven aan de legitieme wensen van het volk'', aldus het Iraanse staatspersbureau IRNA.

Iran bood Libië steun aan bij het streven naar onder meer ''vrijheid en rechtvaardigheid''. In maart uitte de Opperste Leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, nog kritiek op de betrokkenheid van de NAVO bij de acties tegen Kaddafi. Volgens Khamenei was het de NAVO om Libische olie te doen.