AMSTERDAM - Oman en Bahrein erkennen dinsdag de Nationale Overgangsraad van de Libische rebellen als legitieme vertegenwoordiger van het onrustige Arabische land.

Dat maakt de minister van Buitenlandse Zaken van Oman bekend, meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Oman is het laatste Arabische land dat zich formeel schaart achter de verenigde opstandelingen tegen het dictatoriale regime van Muammar Kaddafi.

De minister moedigde in zijn verklaring de Libische opstandelingen aan vol te houden in hun strijd tegen het zittende regime.

Ook oliestaatje Bahrein sluit zich sinds dinsdag aan bij de groeiende groep van landen die de rebellenraad erkent, meldt nieuwszender al-Arabiya op gezag van de staatstelevisie in het land.

Tripoli

De Libische rebellen hebben zaterdagavond, na een half jaar van betogingen en gevechten in het land, Tripoli bereikt. Sindsdien is de hoofdstad het toneel van gevechten tussen voor- en tegenstander van Kaddafi, waarbij het erop lijkt dat de rebellen momenteel aan het langste eind trekken en de stad voor het grootste deel controleren.

Dinsdag worden er echter ook weer tegenslagen gemeld. Kaddafi's zoon Saif al-Islam blijkt niet zoals eerder werd bericht vast te zitten, maar verscheen in de nacht van maandag op dinsdag plots in het openbaar en sprak met journalisten. Ook zijn er berichten dat Kaddafi's oudste zoon Mohammed, die eveneens was gearresteerd, is ontsnapt.

Van de Libische leider zelf ontbreekt vooralsnog ieder spoor.

Alles over de onrust inhet Midden-Oosten