NAGUA - De eerste orkaan van het Atlantische orkaanseizoen, Irene, heeft voor zware windstoten en veel regen gezorgd.

Gevreesd wordt dat Irene dinsdag uitgroeit tot een orkaan van de derde categorie en mogelijk binnen 72 uur zelfs tot een van de vierde categorie. Dat stelt het Amerikaanse orkaancentrum in Miami.

"We hadden er niet op gerekend dat Irene zo snel zo sterk zou worden", zei Chris Landsea, als meteoroloog verbonden aan het centrum.

Mogelijk is Irene nog altijd zo sterk als ze later deze week de oostkust van de Verenigde Staten bereikt en in Florida, Georgia of South-Carolina aan land komt. Maandag deed ze Puerto Rico aan, waar bomen ontworteld werden en meer dan een miljoen mensen zonder stroom kwamen te zitten. Er zijn geen gewonden gemeld.

Orkaan Irene
(c) AFP | Satellietfoto van het National Oceanic and Atmospheric Administration. Orkaan Irene hangt op het beeld boven Puerto Rico.

Ook in de Dominicaanse Republiek zorgde de orkaan voor problemen. Meer dan duizend Dominicanen zijn geëvacueerd. Er wordt niet verwacht dat Irene buurland Haïti zal aandoen, hoewel het land waarschijnlijk wel met zware regenval te maken krijgt. In Haïti zijn nog altijd zeshonderdduizend mensen dakloos na de aardbeving van vorig jaar.