
'Tripoli vrijwel volledig in handen rebellen'
Mahmud Nacua is de hoogste diplomatieke vertegenwoordiger van het Libische verzet in Londen. Volgens hem wordt nog altijd gevochten in Tripoli, omdat nog wat kleine verzetshaarden van aanhangers van Kaddafi niet van opgeven weten.
Kaddafi zelf is nog niet door de rebellen gelokaliseerd, aldus Nacua. Volgens hem is de libische leider echter nog wel in Tripoli aanwezig en zullen de rebellen "iedere steen omdraaien" om hem te vinden.
Eerder had Kaddafi in een radiotoespraak zelf beweerd dat hij nog in Tripoli is en dat hij zijn troepen zal bijstaan "tot het einde".
Compound
Rond het voormalige commandocentrum van Kaddafi, Bab al-Aziziyah, wordt hevig gevochten. Strijders loyaal aan Kaddafi verdedigen het complex met tanks en sluipschutters, aldus een rebel. Volgens hem is een ''groot aantal'' rebellen in de strijd gesneuveld.
Een van de zonen van Kaddafi, al-Mutassim, zou zich in het complex bevinden, zo meldt de arabische zender Al Arabiya. Al-Mutassim is nationaal veiligheidsadviseur en bekleedt een hoge post in het Libische leger.
Hij zou betrokken zijn geweest bij gevechten met opstandelingen in de regio rond Brega en Ajdabiyah.
Weinig verzet
De rebellen trokken Tripoli zondagavond binnen. Zij stuitten toen op relatief weinig verzet. Volgens de rebel zijn er echter nog maar een paar tanks over van de troepen van Kaddafi.
Een groot aantal is gesneuveld of gevlucht. Bab al-Aziziya is de afgelopen dagen al zwaar beschadigd geraakt door luchtaanvallen van de NAVO.
NAVO
De NAVO heeft maandag bekend gemaakt dat de organisatie haar luchtpatrouilles boven Libië voortzet tot alle aanhangers van Kaddafi zich hebben overgegeven of zijn teruggekeerd naar de kazernes.
Kaddafi moet direct aftreden om levens te sparen en een vreedzame transitie mogelijk te maken, aldus de NAVO. Tot dusverre heeft hij dat echter nog niet gedaan.
Gevechtsvliegtuigen van de NAVO hebben de afgelopen vijf maanden bijna twintigduizend missies gevlogen, waaronder 7500 keer om luchtaanvallen tegen Kaddafi's troepen uit te voeren.
Schip
De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft maandag een schip naar Tripoli gestuurd om migranten te evacueren. Het schip kan 300 mensen vervoeren. Dat heeft de IOM maandag laten weten. Het vaartuig, de Tasucu, zal Tripoli naar verwachting dinsdag bereiken.
Meer dan 5000 Bengalen, Egyptenaren en Filipijnen hebben te kennen gegeven dat ze uit Tripoli willen vertrekken. Veel andere migranten, onder wie mensen die afkomstig zijn uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, zijn er nog niet in geslaagd om bij hun ambassades om hulp te vragen.
Een vertrek over land in westelijke richting naar Tunesië is zeer moeilijk geworden omdat in het westen van Libië zwaar wordt gevochten.