TRIPOLI - Rond de residentie van de Libische leider Muammar Kaddafi in Tripoli wordt hevig gevochten. Militairen die trouw zijn aan Kaddafi, hebben nog ongeveer 15 tot 20 procent van de hoofdstad in handen, zei een woordvoerder van de rebellen tegen het tv-station al-Jazeera.

De residentie is sinds in maart de internationale militaire interventie in het Noord-Afrikaanse land begon, herhaaldelijk gebombardeerd. De meeste gebouwen in het complex zijn inmiddels in een ruïne veranderd.

Eerder meldden de rebellen dat ze Tripoli vrijwel volledig onder controle hadden. Alleen Bab al-Aziziyah, het uitgestrekte commandocentrum van dictator Muammar Kaddafi in het centrum van Tripoli, zou nog niet in handen zijn van de opstandelingen.

In de nacht van zondag op maandag liet Mahmud Jibril, de premier van de Nationale Overgangsraad (NTC), al weten dat de rebellen nog altijd op haarden van verzet in en rond Tripoli stuiten.

Verblijfplaats

Er bestaat momenteel onduidelijkheid over de verblijfplaats van Kaddafi. Het Duitse persbureau DPA meldde op basis van bronnen rondom de Libische regering dat de dictator Tripoli zou hebben verlaten.

Hij zou zich met zijn familie verplaatsen in de richting van de grens met Algerije. Kaddafi zelf verklaarde in een audioboodschap dat hij tot het bittere eind in Tripoli blijft en zich niet zal overgeven. Hij zei te vrezen dat de hoofdstad ''zal branden'' door de aanval die de rebellen hebben geopend.

Volgens een diplomatieke bron, die de afgelopen twee weken nog contact met de Libische leider heeft gehad, is Kaddafi mogelijk nog in zijn residentie.

''Hij (Kaddafi) is nog steeds in Tripoli en hij kan in zijn residentie Bab al-Aziziya zijn'', aldus de bron, die anoniem wilde blijven.

Obama

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama moet Kaddafi onder ogen zien dat hij de macht kwijt is in Libië. De ''tiran'' moet zo snel mogelijk vertrekken om verder bloedvergieten te voorkomen, zo stelde hij in een verklaring.

De toekomst van Libië is nu in handen van de burgers van dat land, aldus Obama. Het staatshoofd riep de rebellen op om de mensenrechten van iedereen te respecteren en te werken aan een democratisch Libië.

Martelarenplein

Grote mensenmassa's gingen in de nacht van zondag op maandag in Tripoli de straat op om de overwinning op het Kaddafi-bewind te vieren. Ze bezetten onder meer het Groene Plein, waar het regime in de afgelopen maanden vaak demonstraties organiseerde van supporters van Kaddafi.

De mensen trekken onder meer posters van de dictator van de muren en rijden luid toeterend met auto's door de straten. Zij zwaaien met de zwart-groene vlag van de rebellen, die al langer aan de macht zijn in het oosten van Libië.

De opstandelingen hebben de centraal gelegen ruimte omgedoopt tot het Martelarenplein. Ook in andere steden wordt feestgevierd.

Wraak

Jibril riep de politie en andere veiligheidsdiensten op om hun werk te blijven doen. Hij riep zijn manschappen en de burgers in Libië op om af te zien van wraakacties tegen aanhangers van het Kaddafi-bewind: ''De wereld houdt ons in de gaten. Neem geen wraak.''

De opstandelingen zouden het gebouw van de staatsradio hebben ingenomen. Hiermee kunnen ze het volk toespreken.

Redden

Kaddafi heeft zijn aanhangers zondagavond laat opnieuw opgeroepen om ''Tripoli te redden'' van de rebellen die de stad hebben aangevallen. Hij deed dat via een audioboodschap, die werd uitgezonden door de staatsomroep, zijn belangrijkste propagandakanaal.

Eerder op de dag had de Libische staatsomroep al een andere audioboodschap laten horen met een soortgelijke boodschap.

Onderhandelen

Een woordvoerder van de Libische leider Muammar Kaddafi liet zondagavond weten dat Kaddafi bereid is te onderhandelen met de Nationale Overgangsraad. Hij riep NAVO op de opstandelingen stoppen in hun poging Tripoli te overmeesteren. De rebellen eisen dat Kaddafi zich overgeeft of vertrekt.

Volgens de woordvoerder zijn er sinds zondagmiddag zo'n 1300 doden gevallen. Zo'n vijfduizend mensen raakten gewond.

Op de luchthaven van Tripoli zijn twee Zuid-Afrikaanse vliegtuigen gesignaleerd. Zo meldde al-Jazeera. Het is onduidelijk waarom de toestellen in Libië zijn. Maar er is al langere tijd sprake van dat een land als Zuid-Afrika de Libische leider Muammar Kaddafi een veilig heenkomen wil bieden.

Beveiliging

De NAVO bombardeerde eerder op de dag het Bab al-Aziziya-complex in het centrum van Tripoli. Dat is het uitgestrekte hoofdkwartier van Muammar Kaddafi, meldde al-Jazeera.

De legereenheid die belast is met de veiligheid van Kaddafi heeft de wapens neergelegd en zich overgegeven. 

Twee zoons van de Libische leider Muammar Kaddafi zijn in handen van rebellen gevallen. Het gaat om Seif al-Islam en Mohammed. De oudste zoon van Kaddafi, het hoofd van het Libische Olympisch Comité, Muhammad al-Kaddafi, heeft zich overgegeven.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten

Chronologie tijdperk Kaddafi

Rebellen dringen Tripoli binnen