ZAWIYA - De opstandelingen in Libië hebben na meer dan een week van hevige gevechten het centrale plein van de westelijke stad Zawiya veroverd. 

Eerder zaterdag werd al bekend dat de rebellen ook de belangrijke oliestad Brega, in het oosten van het land, volledig onder controle hebben.

De troepen van kolonel Kaddafi hebben nog wel het oostelijk deel van Zawiya in handen, maar de opstandelingen zijn geenszins van plan hen daar nog lang te laten blijven. De volledige inname van Zawiya zou opnieuw een mokerslag betekenen voor Kaddafi, die in Tripoli steeds meer raakt ingesloten.

In het oosten van het land veroverden de opstandelingen het industriegebied van Brega. In de woonwijken van deze stad waren zij al langer de baas.

Brega is van groot strategisch belang. In de stad bevindt zich het op een na grootste koolwaterstofcomplex van Libië. De grootste olievelden in Libië transporteren hun olie bovendien naar Brega voor raffinage.

Overlopen

De Libische minister van Olie, Omran Abukraa, is niet van plan om terug te keren naar Tripoli. De minister zou een trip naar Italië voortijdig hebben afgebroken en bevindt zich nu in Tunesië, zo meldde een Tunesische overheidsfunctionaris.

Abukraa was de opvolger van Shokri Ghanem, die eerder al overliep naar de rebellen en daarmee de Libische leider Muammar Kaddafi in de steek liet. De rebellen meldden vrijdag dat de Libische oud-premier Abdel Salam Jalloud ook was overgelopen.

Abukraa was formeel geen minister, maar vertegenwoordigde Libië wel bij de vergaderingen van de ministers van Olie van de OPEC-landen. Daarmee was hij de hoogste overheidsfunctionaris die over oliezaken ging in Libië, vergelijkbaar met een minister.

Verder in het nauw

De afgelopen dagen lijkt Kaddafi steeds verder in het nauw te zijn gekomen. Niet alleen lopen zijn functionarissen over, ook rukken de rebellen steeds verder op.

Tripoli is zo ongeveer afgesloten van de buitenwereld, nu de rebellen een aantal strategische plaatsen rond de stad hebben ingenomen. Dat zorgt ervoor dat Kaddafi niet langer voorzien kan worden van belangrijke producten, zoals brandstof.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Belangrijke overwinningen voor rebellen Libië