SUNDVOLLEN - Overlevenden van het bloedbad op het Noorse eilandje Utoya zijn zaterdag teruggekeerd naar de plek des onheils.

Ongeveer 750 mensen, overlevenden en hun naasten, herdachten de 69 dodelijke slachtoffers die schutter Anders Behring Breivik op 22 juli maakte.

De overlevenden werden met veerboten en militaire vaartuigen naar het eiland gebracht. Ook premier Jens Stoltenberg was aanwezig.

''Ik moet het eiland zien om door te kunnen gaan", aldus Adrian Pracon (21) die tijdens de schietpartij in zijn schouder werd geraakt. De jongeman sprong tijdens de aanval in het water, maar keerde terug toen hij besefte dat hij het vasteland niet zou halen.

Eenmaal terug op het strand trof hij Breivik, die op 10 meter afstand op mensen stond te schieten die probeerden weg te zwemmen. ''Ik was uitgeput, alles wat ik kon uitbrengen was: niet schieten. Hij leek een moment na te denken. Toen ging hij weg."

Nabestaanden van de doden hadden vrijdagmiddag al de mogelijkheid Utoya te bezoeken. 50 van 69 getroffen families maakten gebruik van de mogelijkheid.

Lees alles over de gebeurtenissen in Noorwegen op onze special

Overlevenden bloedbad terug naar Utoya