LONDEN - Relschoppers in de Engelse stad Birmingham hebben eerder deze maand ongewapende agenten en een politiehelikopter onder vuur genomen.

Dat blijkt uit videobeelden die zaterdag door de Engelse politie zijn vrijgegeven. Op de beelden is te zien hoe gemaskerde mannen tijdens de rellen op 9 augustus hun vuurwapens gebruiken. In totaal zijn elf schoten afgevuurd, zei de politie.

Commissaris Chris Sims sprak van een 'gecoördineerde poging om agenten te doden of verwonden'.

De politie deelde zaterdag tevens mee dat een achtste verdachte is gearresteerd rond de dood van drie mannen die tijdens de rellen in Birmingham winkels probeerden te beschermen en door een auto werden overreden. Vier van de acht verdachten zijn inmiddels aangeklaagd voor moord.

In totaal zijn meer dan dertienhonderd personen aangeklaagd voor hun betrokkenheid bij en aandeel in de rellen in diverse Engelse steden.

Te zwaar

Een rechtbank in Manchester heeft bepaald dat een vrouw die eerder vijf maanden cel kreeg voor haar aandeel in de rellen van twee weken geleden, te zwaar is gestraft. De 24-jarige Ursula Nevin kreeg in plaats van vijf maanden cel een taakstraf. Dat meldden Britse media zaterdag.

Het is voor het eerst dat een hogere rechter een straf terugdraait, die na de rellen werd opgelegd. Experts spraken eerder al de verwachting uit dat de soms draconische straffen die in eerste aanleg werden uitgesproken, op termijn zouden worden bijgesteld.

Rechters besloten tijdens de rellen veel zwaarder te straffen dan anders. Zo kreeg een student met blanco strafblad 6 maanden cel voor het stelen van zes flesjes water bij een supermarkt.

Plunderen

Nevin heeft enkel een gestolen korte broek aangenomen van een huisgenote die aan het plunderen was geslagen. ''Ze ging zelf het stadscentrum van Manchester niet in. We zien het dan ook als een fout dat ze een celstraf heeft gekregen'', aldus de rechter.

Door de zware straffen zijn er de afgelopen week elke dag honderd gevangenen bijgekomen. In totaal zitten meer dan 86.500 mensen in de Britse gevangenissen, 1500 minder dan de maximale capaciteit.

Gekeken wordt of nieuwe faciliteiten eerder open kunnen of oude instellingen weer in gebruik kunnen worden genomen.

Lees alles over de gebeurtenissen in England op onze special