AMSTERDAM - Alle dodelijke slachtoffers die te betreuren zijn bij het drama op het festival Pukkelpop in Hasselt zijn Belgen. Zes Nederlanders zijn gewond geraakt, waarvan drie zwaargewond.

Dat laat burgemeester Hilde Claes van Hasselt in Belgisch Limburg vrijdag weten op een persconferentie.

Er zijn in totaal vijf mensen omgekomen vanwege noodweer dat over België trok. Tien mensen zijn zwaargewond en nog eens 140 mensen hebben hulp gekregen. In totaal zijn zes Nederlanders gewond geraakt.

Zwaargewond

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er drie zwaargewonde Nederlanders in Belgische ziekenhuizen behandeld worden. Een lichtgewonde Nederlander,is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. Het aantal van zes kon door het ministerie niet bevestigd worden.

De identiteit van de dodelijke slachtoffers is op de persconferentie niet bekendgemaakt. "Ik kan alleen zeggen dat de leeftijden vrij divers zijn en er zijn geen buitenlanders bij", aldus Claes.

Geen waarschuwing

Volgens de organisatie is er niet gewaarschuwd voor noodweer. "We waren allemaal verrast dat er een storm was en dat de storm zo omvangrijk was", aldus organisator Chokri Mahassine. De brandweer bevestigt dat het weer bijzonder extreem was.

Het Belgische weerinstituut KMI heeft donderdagmorgen wel een waarschuwing afgegeven voor het noodweer dat later op de dag verwacht werd. Volgens een woordvoerster is een 'oranje' weeralarm afgekondigd, de op een na zwaarste categorie.

Dat betekent dat zware neerslag en hevige rukwinden konden worden verwacht in het midden en oosten van het land. Zij zegt dan ook verbaasd te zijn dat de organisatoren hebben verklaard dat het noodweer als een totale verrassing is gekomen.

Lokaal

Verheyden zegt wel dat nooit op voorhand precies is aan te geven waar het noodweer het hevigst zal zijn. ''Dat kan heel lokaal zijn. Dat is ook op onze radarbeelden te zien. Ons meetstation niet ver daar vandaan gaf zelfs lage windsnelheden aan.''

Het noodweer voltrok zich zo snel boven Hasselt, dat er geen tijd meer was om een 'rood' weeralarm af te geven.

Noodplan

Het noodplan van het festival zou ondanks de verrassing goed gewerkt hebben. Er werd volgens de brandweer snel gereageerd en er is geen paniek ontstaan.Ook was er geen overmatige drukte bij de uitgangen.

De woordvoerder van de brandweer stelde dat de hulpverleners spontaan werden geholpen door omstanders. Alle gewonden zijn binnen een half uur naar een medische post gebracht.

'Zwartste nacht'

De burgemeester spreekt van 'de zwartste nacht in het bestaan van Pukkelpop'. Er waren zo'n 60.000 mensen aanwezig op de eerste dag van het festival, dat ook Nederlandse bezoekers trekt. Pukkelpop is afgelast.

In eerste instantie werd het festival niet direct afgelast. De organisator van het festival laat op de persconferentie weten dat hij geen gehaaste beslissing wilde maken. "Vergeet niet dat er tienduizenden mensen op het terrein aanwezig waren."

"Naarmate we concretere informatie kregen van de instanties, konden we ons niet meer verzoenen met het idee het festival te laten doorgaan", aldus Mahassine. Inmiddels is er extra busvervoer ingezet om alle mensen van de camping naar treinstations en andere plaatsen te krijgen.

Financieel

Er is nog niet gesproken over financiële consequenties, ook niet met de bands die zouden optreden op het festival. De organisatie van het Nederlandse festival Lowlands zoekt momenteel contact met bands die op Pukkelpop en Lowlands zouden optreden om te kijken welke bands nog naar Biddinghuizen willen komen.

Lowlands had vrijdagochtend nog geen afzeggingen binnen.

Mensen die donderdagavond zijn vertrokken van Pukkelpop, kunnen achtergelaten spullen zaterdag ophalen.

Doden door noodweer op Pukkelpop