KABUL - Een Brits gebouw in de Afghaanse hoofdstad Kabul is vrijdag getroffen door zeker vijf explosies. Daaronder waren minstens twee zelfmoordacties.

Dat hebben de Afghaanse politie en de internationale troepenmacht ISAF laten weten.

Door de aanslagen zijn zeker acht mensen om het leven gekomen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

''Acht personen, het merendeel agenten, zijn omgekomen. Tien mensen raakten gewond'', verklaarde een woordvoerder van het ministerie. ''Een van de aanvallers leeft nog en verzet zich. Het gebied is nog niet veilig.'' Onder de doden zijn één of twee buitenlanders.

Doelwit

Het doelwit van de aanval was het kantoor van een Britse organisatie, gevestigd in een diplomatieke wijk van Kabul. Afghanistan viert vrijdag dat het 92 jaar geleden onafhankelijk werd van Groot-Brittannië.

De radicaalislamitische Talibanbeweging heeft de verantwoordelijkheid voor de dubbele explosie opgeëist. De opstandelingen zeiden met de aanslagen een waarschuwing te willen geven aan Londen. De boodschap was tevens bedoeld voor de Afghaanse overheid.

''We herinneren hen eraan dat we wederom onafhankelijk zullen worden van alle buitenlanders, vooral van de Britten'', aldus een woordvoerder van de Taliban.

Groot-Brittannië

Na de Verenigde Staten heeft Groot-Brittannië de meeste militairen in Afghanistan: circa 9500 militairen.

Het was alweer even geleden dat er een grote aanslag werd gepleegd in Kabul. In juni vielen 12 doden bij een aanval op het Intercontinental Hotel, dat geliefd is bij westerlingen en Afghaanse overheidsfunctionarissen.

Explosies bij Brits gebouw Kabul