HASSELT - Een hevig onweer dat donderdagmiddag over delen van België is getrokken, heeft op het festival Pukkelpop in Hasselt aan vijf personen het leven gekost.

Dat heeft burgemeester Hilde Claes van Hasselt in Belgisch Limburg vrijdag laten weten aan de Vlaamse publieke radiozender VRT. Eerder maakten de autoriteiten nog melding van drie doden.

Twee mensen kwamen om op de camping bij Pukkelpop, één bezoeker stierf op de festivalweide, aldus de VRT. Twee anderen bezweken in de nacht van donderdag op vrijdag aan hun verwondingen. Verder zijn er zeventig gewonden, waarvan negen zwaargewond.

De organisatoren noemen de gebeurtenissen ''uitzonderlijk en zeer onvoorspelbaar''. De beslissing om het festival stil te leggen was ''uiterst moeilijk''.

Rouw

''Pukkelpop is in diepe rouw. We voelen erg mee met de familie en vrienden van de slachtoffers'', zo staat te lezen in een persbericht. ''We kunnen ons er dan ook niet mee verzoenen om het festival verder te laten plaatsvinden.''

Pukkelpop laat weten dat er extra bussen en treinen worden ingezet om alle festivalgangers naar huis te brengen. De organisatie heeft de bezoekers opgeroepen ''om op een serene manier terug naar huis te keren.''

De organisatoren waren aanvankelijk van plan vrijdagochtend verder te gaan met Pukkelpop. Op de website spraken ze donderdagavond nog van ''een nieuwe start'' voor het festival.

Identiteit

De identiteit van de slachtoffers is nog niet vrijgegeven. De gewonden worden verzorgd in verscheidene ziekenhuizen in de regio en in een nabijgelegen sporthal. De autoriteiten hebben een speciaal informatienummer opengesteld, 003211-239 711.

Een van de gewonden is een Nederlandse man. Hij is opgenomen in een Belgisch ziekenhuis. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.

Over zijn toestand wilde een woordvoerder van het ministerie niets zeggen in verband met zijn privacy. Ook andere details wilde de zegsman daarom niet geven.

Grote schade

Het driedaagse festival bij Hasselt (Limburg) was net begonnen. Een kort maar hevig onweer veroorzaakte grote schade. Communicatie via gsm verliep moeilijk; de netwerken waren overbelast. Er waren zo'n 60.000 mensen aanwezig op de eerste dag van het festival, dat ook Nederlandse bezoekers trekt.

Enkele constructies, zoals een toren en een tent bij een podium, waaiden om of stortten in. Een boom kwam op een eettent terecht. Grote delen van het terrein kwamen blank te staan. Het festival werd onderbroken.

Uittocht

Het verkeer op toegangswegen naar Hasselt stond nagenoeg vast. Veel verontruste ouders probeerden zo goed en zo kwaad als het ging hun kinderen op te halen.

Doorregende festivalgangers, meest in luchtige zomerkleding, liepen in grote drommen langs de wegen. Veel mensen liepen op blote voeten, de gezichten stonden somber. Ziekenwagens met zwaailichten reden af en aan en zochten moeizaam hun weg door de files.

Donker

Ineens werd de lucht pikzwart en begon het vreselijk te waaien. Sportverslaggever Rick Hoogkamp van de NOS was op Pukkelpop in het Belgische Hasselt ooggetuige van de chaos die het noodweer op het Belgische popfestival veroorzaakte. ''Installaties en zeker twee tot drie tenten waaiden om'', zei hij in het Journaal van 20 uur.

Volgens Hoogkamp was het een chaos op het festivalterrein. ''We weten helemaal niets, er wordt niets verteld. We hebben geen idee of het nog doorgaat. Onduidelijkheid is wat heerst.''

Hij vertelde verder dat ambulances af en aan reden en een deel van het terrein is afgezet met linten. Slachtoffers worden volgens hem weggehouden. Of er Nederlanders gewond zijn geraakt, kon de verslaggever niet zeggen.

Grote bende

Weggewaaide tenten en hekken, tenten die in hekken hangen en omgevallen bomen. Op de camping van Pukkelpop was het donderdag kort na het noodweer ''een grote bende’’, zo zei de 30-jarige Rik van den Berg uit het Brabantse Boekel.

''We kwamen net aanrijden toen het noodweer begon. Een aantal mensen had al een tent opgezet en wij zouden ook nog onze tent opbouwen. Dat hebben we niet meer gedaan’’, zei Van den Berg, die in Hasselt met zes vrienden was en inmiddels weer onderweg naar huis is.

Overlast

Ook elders in België leidde het onweer met overvloedige regenval en rukwinden tot veel overlast. In Bergen bezweek een deel van het dak van een theater.

Overal in het land hadden treinen te kampen met vertragingen door blikseminslagen, omgevallen bomen en verzakkingen. In Brussel liep een metrotunnel onder.

Op veel plaatsen heeft ook wegverkeer grote problemen.

Lees reacties op dit nieuws op Twitter via NUlive

Doden door noodweer op Pukkelpop