NEW YORK  - De Syrische president Bashar al-Assad heeft aan VN-chef Ban Ki-moon meegedeeld dat het leger en de politie alle operaties tegen demonstranten hebben beëindigd.

Dat heeft een woordvoerder van de VN woensdag (lokale tijd) gezegd.

Ban en Assad spraken elkaar woensdag telefonisch. In het gesprek eiste Ban dat Syrië onmiddellijk ''alle militaire operaties en massa-arrestaties'' zou staken.

Volgens zijn zegsman uitte de secretaris-generaal zijn bezorgdheid over het ''buitensporige geweld van veiligheidstroepen tegen burgers'', onder meer in de kuststad Latakia. Die is de afgelopen dagen door tanks en marineschepen onder vuur genomen.

Latakia

Woensdag meldden inwoners dat Syrische militairen honderden bewoners van de kuststad Latakia opgepakt en overgebracht naar een stadion. Onder de opgepakte mensen zouden veel Palestijnse vluchtelingen zijn.

Het Syrische bewind heeft de afgelopen dagen de aanval geopend op vermeende tegenstanders in Latakia. De havenstad werd met tanks en oorlogsschepen onder vuur genomen.

Tientallen mensen zouden daarbij om het leven zijn gekomen. Veel inwoners zijn gevlucht naar het nabijgelegen Turkije.

Latakia:


Grotere kaart weergeven

Symbolisch

Latakia heeft voor de Syrische president Bashar al-Assad grote symbolische waarde. Zijn vader en voorganger Hafez al-Assad werd geboren in het bergdorp Qardaha, op enkele kilometers van de kuststad, en ligt daar begraven.

In de stad Homs hebben Syrische militairen zeker negen mensen doodgeschoten, meldden activisten. Bij de grens met Turkije, in de provincie Idlib, zou een man zijn doodgeschoten op het balkon van zijn woning.

Strafhof

Na Libië krijgt mogelijk ook Syrië te maken met het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Veiligheidsraad moet het ICC vragen het neerslaan van de opstand in het Arabische land te onderzoeken, vinden VN-mensenrechtenchef Navi Pillay en humanitaire coördinator Valerie Amos.

Pillay en Amos spreken donderdag met de 15 leden van de VN-Veiligheidsraad over de toestand in Syrië, maar een deel van wat ze zullen zeggen is woensdag uitgelekt.

Bewijs

Pillay zal verklaren dat er ''bewijs is dat Syrië ernstige schendingen van de mensenrechten heeft gepleegd bij de aanpak van demonstranten in de afgelopen 5 maanden''. De meldingen zouden zo ernstig en geloofwaardig zijn dat een onderzoek door Syrië zelf niet voldoende is.

Het is niet duidelijk of de Veiligheidsraad ingaat op het voorstel van Pillay en Amos. Rusland en China hebben strafmaatregelen tegen Syrië tot op heden geblokkeerd.

Libië

De Veiligheidsraad liet het ICC eerder onderzoek doen naar de situatie in Libië, waar het bewind eveneens probeert met harde hand een opstand te bedwingen.

De Strafhofrechters hebben arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen leider Muammar Kaddafi, zijn zoon en het hoofd van de machtige militaire inlichtingendienst.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten