GENEVE - De Verenigde Naties hebben dinsdag de noodklok geluid over de schrikbarend toegenomen kindersterfte in een vluchtelingenkamp in Kobe in Ethiopië.

Gemiddeld sterven daar per dag tien kinderen onder de 5 jaar, aldus de vluchtelingenorganisatie Unhcr.

Ondervoeding blijft de grootste bedreiging voor kinderen in het door hongersnood getroffen gebied, maar een uitbraak van de mazelen heeft de situatie verergerd.

Vaccinatie

De VN proberen door vaccinatie verdere verspreiding van de besmettelijke ziekte te voorkomen. Ook in andere kampen in de regio worden kinderen ingeënt.

De meeste vluchtelingen zijn afkomstig van het Somalische platteland en hebben volgens de VN voor het eerst toegang tot fatsoenlijke gezondheidszorg. Somalië zelf is al jaren het toneel van chaotische en bloedige burgeroorlogen en kent feitelijk geen functionerend centraal gezag.

Hoorn

De gehele Hoorn van Afrika kampt al vele maanden met extreme droogte, waardoor oogsten zijn mislukt en grote voedseltekorten zijn ontstaan. Meer dan 12 miljoen mensen in Somalië, Kenia, Ethiopië, Djibouti en Uganda zijn afhankelijk van voedselhulp. Somalië is het zwaarst getroffen.

In sommige regio's spreken de VN zelfs van een regelrechte hongersnood. Het land is al jaren het toneel van chaotische en bloedige burgeroorlogen en kent feitelijk geen functionerend centraal gezag. De wanorde maakt efficiënte hulpverlening zo goed als onmogelijk.

Lees alles over de hongersnood

Kindersterfte Afrika