AMSTERDAM - Duizenden zakken voedselhulp, bestemd voor Somalische vluchtelingen, worden in Mogadishu gestolen en op de zwarte markt verkocht.

Dat blijkt uit een onderzoek van persbureau Associated Press. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) gaat een onderzoek instellen.

Zakken met daarop de logo's van het Wereldvoedselprogramma, de hulporganisatie van de Amerikaanse regering USAID en de Japanse regering zijn te koop op de markt in Mogadishu.

Na vragen van Associated Press erkende het WFP dat er onderzoek wordt gedaan naar de diefstal van noodhulp, twee maanden geleden. De distributie van voedsel blijft echt doorgaan. Het stilleggen ervan zou volgens het WFP tot veel doden leiden.

Bereiken

Door de diefstal van voedsel lopen de mensen die het echt nodig hebben de hulp mis. Het werpt de vraag op in hoeverre hulporganisaties in staat zijn om de armlastigen te bereiken. De zegsman gaf niet aan hoeveel voedsel zou zijn verdwenen.

Somalië en andere landen in de regio kampen met de ergste droogte sinds de jaren ’90. Ongeveer 12 miljoen mensen hebben daardoor te maken met zeer ernstige voedseltekorten.

De Verenigde Naties zeggen miljarden euro's nodig te hebben voor noodhulp. De internationale gemeenschap probeert hulpgoederen naar het door oorlog verscheurde Somalië te brengen, maar de verdeling ervan verloopt zeer moeizaam.