ZAWIYA - Rebellen in het westen van Libië dreigen de hoofdstad Tripoli in de tang te nemen door belangrijke aanvoerlijnen voor voorraden en olie af te snijden.

De Verenigde Staten hebben de opmars van de rebellen en de vermoedelijke vlucht van een van Kaddafi's voornaamste vertrouwelingen verwelkomd.

De opstandelingen zeggen na drie dagen van hevige gevechten het zuiden en westen van het strategisch gelegen Zawiya in handen te hebben.

De strijd heeft zich verplaatst naar de olieraffinaderijen van de stad. Volgens raffinagetechnicus Nour el-Bouaisi hebben de rebellen pijplijnen die Tripoli van brandstof voorzien afgesloten.

Verbindingslijnen

De opstandelingen dreigen ook de verbindingslijnen van de hoofdstad met Tunesië in het westen en Tsjaad in het zuiden af te snijden. Slagen zij daarin, dan is dat een zware slag voor het regime van kolonel Muammar Kaddafi.

Een steunpilaar van Kaddafi's bewind is maandag vermoedelijk Libië ontvlucht. Het hoofd van de openbare orde en oud-minister van binnenlandse zaken Nassr al-Mabroul vloog met zijn hele familie in een privé-vliegtuig naar Egypte. Hij is mogelijk het zoveelste Libische kopstuk dat de Kaddafi-getrouwe gelederen verlaat.

"Het wordt steeds duidelijker dat Kaddafi's dagen zijn geteld", liet het Witte Huis maandag weten. Bronnen bij de Amerikaanse regering zeggen dat de opmars van de rebellen het machtsevenwicht in het land mogelijk beslissend doet kantelen.

Raketten

Troepen die loyaal zijn aan de Libische leider Muammar Kaddafi hebben een Scud-raket afgevuurd. Dat meldde een Amerikaanse defensiefunctionaris maandag.

Het projectiel werd afgevuurd vanuit Sirte richting Brega, dat in handen van de rebellen dreigt te vallen. Maar de raket belandde in de woestijn en er vielen geen slachtoffers. Het zou voor het eerst zijn dat Libische troepen een Scud-raket inzetten.

De Scud is een geleide middellangeafstandsraket van Russische makelij. Ze kunnen worden afgevuurd van mobiele platforms.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Rebellen isoleren Tripoli