AMSTERDAM - De regering van Bahrein heeft geen misdaden tegen de menselijkheid gepleegd tijdens de opstanden tegen het regime van het Arabische oliestaatje eerder dit jaar.

Dat concludeert althans een ‘koninklijke’ onderzoekscommissie die in het leven is geroepen om het handelen van Koning Koning Hamad bin Isa Al-Khalifa en zijn kabinet, dat grotendeels uit familieleden bestaat, tijdens de betogingen die in februari begonnen onder de loep te houden.

“Er is geen enkel bewijs gevonden voor misdaden tegen de menselijkheid. Als dat wel zo was, had ik dat absoluut in mijn rapport opgenomen”, aldus onderzoeksleider Mahmoud Sherif Basyouni maandag in de Bahreinse krant Al Ayam waaruit de Engelstalige nieuwszender al-Arabiya citeert.  

Volgens Basyouni is het kenmerk van misdaden tegen de menselijkheid dat ze systematisch en politiek-gerelateerd zijn. Beide factoren zijn volgens de onderzoeker niet van toepassing op de gebeurtenissen in Bahrein.

Opstand

De achtergestelde sjiitische inwoners van Bahrein kwamen in februari in opstand tegen de soennitische machthebbers.

De autoriteiten traden hard op tegen de betogers en kregen daarbij steun van veiligheidstroepen uit soennitische buurlanden. Enkele tientallen mensen kwamen om het leven.

Alle berichten over Bahrein

Alles over de Onrust in het Midden-Oosten