MOSKOU - De Amerikaanse president George Bush heeft Sovjetleider Michail Gorbatsjov gewaarschuwd, enkele weken voor orthodoxe communisten in augustus 1991 een poging tot staatsgreep tegen hem deden.

Dat zegt de nu 80-jarige Gorbatsjov maandag in de krant Rossiiskaja Gazeta. De coupplegers probeerden aan het liberaliseringsbeleid van Gorbatsjov een einde te maken.

''Bush belde me. Hij haalde informatie van burgemeester Gavriil Popov van Moskou aan'', aldus Gorbatsjov. De Sovjetleider geloofde hem niet, want ''je moest wel een idioot zijn'' om met geweld de macht te willen grijpen in een periode van fundamentele veranderingen in de toenmalige Sovjet-Unie.

''Helaas waren ze (de coupplegers) idioten'', zegt Gorbatsjov.

Uithaal

In het interview, dat werd afgenomen omdat het 20 jaar geleden is dat de mislukte coup plaatshad, klaagt Gorbatsjov over zijn onvermogen de ontbinding van de Sovjet-Unie te voorkomen.

Hij haalt uit naar zijn rivaal Boris Jeltsin, die frontaal de aanval op de coupplegers inzette en enkele maanden later er als nieuwe sterke man medeverantwoordelijk voor was dat er een einde aan de Sovjet-Unie kwam.

Gorbatsjov kon tijdens de couppoging weinig uitrichten, omdat hij op de Krim op vakantie was en de coupplegers hem huisarrest hadden opgelegd.

Bananenrepubliek

Jeltsin ''dorstte zo naar macht'', zegt Gorbatsjov. "Ik had hem als ambassadeur naar een bananenrepubliek moeten sturen, zodat hij een waterpijp kon roken op een plek waar het aangenaam en rustig is'', zegt Gorbatsjov.