AMSTERDAM - De Libische minister van Binnenlandse Zaken Nassr al-Mabrouk Abdullah is naar verluidt maandag samen met negen familieleden aangekomen in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Dat hebben medewerkers van de luchthaven gezegd, meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Volgens de bronnen arrviveerde de binnenlandminister vanuit Tunesië en zei hij Egypte te bezoeken "als toerist".

Er doen echter geruchten de ronde dat de bewindsman de Libische leider Muammar Kaddafi de rug heeft toegekeerd.

Die vermoedens worden gevoed door de geheimhouding van de reis van Abdullah naar Egypte en het feit dat er niemand van de Libische ambassade, die loyaal is aan Kaddafi, op de luchthaven aanwezig was om de minister te verwelkomen. 

De Libische autoriteiten hebben nog niet gereageerd.

Onderhandelen

Zondag meldde persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen dat leden van het Kaddafi-regime en oppositieleden met elkaar zouden onderhandelen in Tunesië. Tripoli ontkent deze berichten met klem.

Maandag beweren Tunesische bronnen opnieuw dat vertegenwoordigers van Kaddafi en van rebellen met elkaar praten in Djerba. Deze berichten zijn vooralsnog niet te verifiëren.

Kaddafi riep in een boodschap die in de nacht van zondag op maandag op de Libische staatstelevisie werd uitgezonden, zijn aanhangers op om te blijven vechten tegen de rebellen. ''Het einde van de kolonist is nabij en het einde van de ratten is nabij'', aldus de zelfbenoemde 'Gids van de Revolutie'.

Opstand

In Libië is al zes maanden een opstand gaande tegen het 42 jaar oude regime van Muammar Kaddafi. De betogingen die in februari in navolging van opstanden in omringende Arabische landen begonnen, mondden niet veel later uit in een burgeroorlog.

Sindsdien wordt in en om diverse steden gevochten door voor- en tegenstanders van Kaddafi. De rebellen worden daarbij gesteund door de NAVO, die luchtaanvallen uitvoert op militaire doelen en een wapenembargo hanteert.

Hoeveel slachtoffers de strijd inmiddels heeft gemaakt is volstrekt onduidelijk. Buitenlandse jouralisten mogen in Libië niet vrij hun werk doen en nationale media staan onder een streneg censuur. Volgens schattingen van de Verenigde Naties van begin juni, stond het dodental toen al op 10.000 à 15.000.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten