JERUZALEM - Het Israëlische ministerie van Defensie is akkoord gegaan met de bouw van 227 nieuwe huizen in de nederzetting Ariel op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Dat meldden Israëlische media maandag. In een deel van de huizen komen Israëli's te wonen die in 2005 werden gedwongen de Gazastrook te verlaten.

Vorige week stemde de minister van Binnenlandse Zaken al in met de bouw van 1600 huizen voor Joodse kolonisten in bezet Oost-Jeruzalem. Volgens internationaal recht zijn alle nederzettingen op bezet gebied illegaal.

 De Palestijnen eisen dat Israël stopt met het bouwen van huizen in de bezette gebieden, voordat de vredesbesprekingen worden hervat.

Ariel is met ongeveer 18.000 inwoners een van de grootste nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Sinds Israël het gebied in 1967 bezette, zijn er meer dan 130 nederzettingen gebouwd, met gezamenlijk meer dan 300.000 inwoners.

De Verenigde Staten uitten maandag hun ongenoegen over de plannen. Amerika noemt de bouw ''zeer verontrustend en contraproductief voor de pogingen van de Verenigde Staten om de Palestijns-Israëlische vredesonderhandelingen nieuw leven in te blazen".