OSLO - De reconstructie die de Noorse politie samen met Anders Behring Breivik heeft gemaakt van de schietpartij op het eiland Utoya, heeft veel informatie opgeleverd.  

De details die Breivik heeft verstrekt, zullen worden gebruikt bij verdere verhoren. Dat meldde de politie zondag op een persconferentie, deelde de Noorse publieke omroep mee.

De reconstructie vond op zaterdag plaats en duurde acht uur. Breivik, die op 22 juli op het eiland 69 mensen doodschoot, was kalm, gaf gedetailleerde informatie en werkte goed mee, aldus de politie.

Rondgang

Door de rondgang herinnerde Breivik zich gegevens, die hij eerder nog niet had verteld. Welke informatie dat was, wilde de politie niet naar buiten brengen.

Rechercheurs hebben de hele reconstructie op Utoya gefilmd en gefotografeerd. Op meerdere beelden doet Breivik alsof hij een pistool in handen heeft om te laten zien waar en hoe hij op mensen schoot. Hij is met dezelfde veerboot naar Utoya gebracht die hij op 22 juli gebruikte om naar het eilandje te komen.

De 32-jarige Breivik heeft tijdens de reconstructie geen spijt betoond. Eerder had hij bekend ook een bom te hebben laten afgaan in het regeringskwartier in Oslo, met acht doden tot gevolg.

Alles over de aanslagen in Noorwegen in ons nieuwsdossier