DALIAN - Na een grootschalig protest in de stad Dalian in het noordoosten van China hebben de autoriteiten besloten een omstreden chemische fabriek onmiddellijk te sluiten.

Naar schatting 12.000 mensen waren op straat om de sluiting af te dwingen.

De inwoners van Dalian zijn bang dat de fabriek vervuiling veroorzaakt. In de fabriek wordt paraxyleen gemaakt, een brandbare en kankerverwekkende stof die wordt gebruikt bij de productie van polyester.

Tropische storm

Eerder deze maand sloeg een tropische storm een gat in de dijk rond de chemische installatie, waarna het leger moest worden ingezet om een milieuramp te voorkomen.

Hoewel het gat in de dijk werd gedicht en de autoriteiten stellen dat er geen giftige stoffen zijn gelekt, is de bewoners van Dalian de schrik om het hart geslagen. Op internet ontstond een hevige discussie over de fabriek, waarna oproepen werden gedaan om de straat op te gaan voor een ''ommetje''.

Durven

Het lijkt erop dat ontevreden Chinezen hun woede steeds vaker durven te uiten door de straten op te gaan. Hoe vaak dat dit jaar is voorgekomen is onbekend. Wel hebben Chinese wetenschappers uitgerekend dat er in 2009 sprake was van 90.000 'massale incidenten', zoals rellen, protesten of grote petitieacties.

Voor Peking is het veel werk al dit maatschappelijk sentiment onder controle te houden. Een grootschalige revolutie is een van de grootste angsten van de communistische autoriteiten. Het is hun tot nog toe redelijk gelukt om de burger de mond te snoeren, maar met de komst van internet en social media is dat wel stukken moeilijker geworden.