TUNIS/TRIPOLI - Troepen van de Libische leider Muammar Kaddafi en opstandelingen zijn in hevige gevechten verwikkeld bij de Tunesische grens.

Dat meldden Tunesiërs dichtbij de grens in het noordoosten van het land zaterdagavond.

Kaddafi's troepen zouden een grensovergang bij de plaats Abu Kammash in het uiterste noordwesten van Libië veilig willen stellen.

De belangrijkste aanvoerroute naar de hoofdstad Tripoli loopt hier langs, sinds westerse schepen de havens blokkeren ter handhaving van internationale sancties tegen Libië.

Zawiyah

Ondertussen hebben Libische rebellen het centrum van Zawiyah in handen gekregen. Dat meldde een verslaggever van persbureau Reuters zondag vanuit de stad.

Hij zag een groep van vijftig rebellen die in de buurt van de groentemarkt overwinningsleuzen riepen.

Volgens de rebellen wordt in de stad niet langer hevig gevochten. Wel zouden er nog scherpschutters in de stad zijn die aan de kant staan van Kaddafi.

Snel verjaagd

De rebellen stelden zaterdag ook al het centrum van de stad in handen te hebben. Het regime in Tripoli sprak dat toen tegen en zei dat slechts een klein groepje strijders zich in de stad heeft gewaagd, en snel werd verjaagd. ''Het was geen serieuze opmars maar slechts een schermutseling, een zelfmoordmissie'', aldus een regeringswoordvoerder.

Zawiyah ligt op circa 50 kilometer ten westen van Tripoli. De rebellen kunnen vanuit de stad een belangrijke kustweg afsluiten. Daardoor zou de hoofdstad niet langer kunnen worden voorzien van belangrijke producten, zoals brandstof.

Het is voor het eerst dat de rebellen zo dicht in de buurt zijn van het epicentrum van de macht van Kaddafi sinds de begindagen van de opstand. Toen was Zawiyah een bolwerk van de rebellen, maar sinds medio maart heersen de regeringstroepen er.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier

Gevechten bij Zawiyah