OSLO - Anders Behring Breivik, de man die heeft bekend achter de dubbele terreuraanslag op 22 juli in Noorwegen te zitten, was zaterdag samen met de Noorse politie terug op het eiland Utoya.

Hij zou hier 69 mensen hebben doodgeschoten. Eerder op de dag zou hij een bom hebben laten afgaan in het regeringskwartier in Oslo, met acht doden tot gevolg.

Dat meldde de politie in Oslo zaterdagavond laat in een korte persverklaring.

Volgens een verslaggever van de Noorse krant VG werd Breivik onder begeleiding van zwaar bewapende agenten aan een touw over het eiland geleid.

Dit zou de hele middag hebben geduurd. De Noorse politie zei alleen dat Breivik op Utoya is verhoord, maar wil pas zondagmiddag meer details geven.

Kritiek

Sinds het bloedbad is er veel kritiek, vooral op het optreden van de politie. Zo namen de agenten een veel langere route dan nodig naar het eiland Utoya, waar tientallen jongeren werden doodgeschoten. Bovendien bleek dat de agenten met een luchtmachthelikopter binnen enkele minuten op het eiland hadden kunnen zijn.

De politie zoekt verder naar een videocamera die de 32-jarige Breivik zou hebben gebruikt op Utoya. Breivik heeft de camera genoemd tijdens zijn verhoren en in een manifest dat hij kort voor de aanslagen op internet plaatste.

In het geschrift zegt hij zijn ''kruistocht’’ tegen een ''invasie van moslims’’ te willen vastleggen. Ook overlevenden meldden dat Breivik zijn actie heeft gefilmd.

Overgave

Breiviks advocaat heeft verklaard dat de schutter tijdens het bloedbad op Utöya tien keer de politie heeft gebeld, omdat hij zich zou hebben willen overgeven. Hij had toen al veel slachtoffers gemaakt.

De politie zou twee keer hebben opgenomen en toen overgave hebben geaccepteerd. Toch ging Breivik daarna door met het doodschieten van mensen, totdat de politie hem wist te overmeesteren.

Breivik zit in voorlopige hechtenis. Hij verblijft vooralsnog in totale afzondering. Hij mag geen kranten lezen, tv kijken of radio luisteren en hij heeft vanzelfsprekend geen toegang tot internet.

Lees alles over de aanslagen in Noorwegen